Szlovákiában csaknem minden tizedik dolgozónak bizonytalan a munkája

Évről évre emelkedik az ideiglenesen foglalkoztatottak aránya az unióban. Szlovákiában a foglalkoztatottak 8,1 százalékának bizonytalan a jövője, Lengyelországban a dolgozók negyede ideiglenesen foglalkoztatott. 

Az persze kérdéses, hogy mekkora problémát jelent ez a gyakorlatban, hiszen az erősödő munkaerőhiány miatt egyre könnyebb állást találni.

A tagállamok közül Spanyolországban volt a legrosszabb a helyzet ezen a téren, ugyanis az alkalmazottak több mint negyede nem rendelkezett határozatlan idejű munkaszerződéssel. Szlovákiában viszonylag alacsony volt ez az arány (8,1%), de így is csaknem minden tizedik foglalkoztatott ideiglenesen volt jelen a munkaerőpiacon. Magyarországon (7,3%) és Csehországban (8,4%) is hasonló képet mutatnak a számok, mindhárom visegrádi ország bőven elmarad az uniós átlagtól. Ezzel szemben Lengyelországban nem csak regionális, de uniós viszonylatban is kiugró ez a mutató (24,3%). Magyarországon viszont a közfoglalkoztatottakat nem sorolják a munkanélküliek körébe, így kérdéses, mennyire tükrözik a valós helyzetet ezek az adatok.

Szlovákiában javult a helyzet az elmúlt években, az ezredforduló óta azonban csaknem a duplájára emelkedett az ideiglenesen foglalkoztatottak aránya. A fiatalok találnak a legnehezebben stabil állást, de a nők pozíciója is bizonytalanabb. Az elmúlt évben Szlovákiában a nők 8,7 százalékának volt bizonytalan az állása, ezzel szemben a férfiak 7,5 százalékát érintette a probléma. A régióban Csehországban mutatták ki a legnagyobb eltérést a nemek között az ideiglenes foglalkoztatottság tekintetében.

Az unióban átlagosan a 15 és 24 év közötti fiatalok 43,3 százaléka tartozik az ideiglenesen foglalkoztatottak körébe. A 24 és 54 év közöttieknek már csupán 12,1 százaléka nem rendelkezett határozatlan idejű szerződéssel. Az idősebb korosztály, vagyis az 55 és 64 év közöttiek esetében mindössze 6,6 százalék volt ez az arány.

Forrás: bumm.sk


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek