Szlovákiában is kötelező lesz az online kassza

Magyarországon már évek óta kötelezik a vállalkozásokat a NAV rendszerébe becsatlakoztatott, online pénztárgépek használatára. A szlovák adóhatóság is szigorít, szintén bevezetik az e-kasszát.

Jóváhagyta a szlovák kormány azt a törvényjavaslatot, amely kimondja, hogy jövő év áprilisától minden szállodában, étteremben, kávéházban és üzemanyagtöltő állomáson kötelező lesz használni az e-kasszát, júliustól pedig ez a kötelesség kiterjed minden egyéb vállalkozásra is. – adta hírül a Felvidek.ma hírportál. Mindez az elektronikus regisztrációs pénztárgépek használatára vonatkozó törvényjavaslatból adódik, melyet szerdán hagyott jóvá a kormány. A törvényjavaslathoz annak megvitatásakor Ján Richter (Smer-SD) módosító javaslatot terjesztett elő, mely a nem készpénzes fizetéssel kapcsolatos felmentésre vonatkozik.

A javaslat szerint gyakorlati bevezetésre kerül az úgynevezett e-kassza rendszer, mely elképzelés szerepel a kormány programnyilatkozatában is. A javaslat célja az elektronikus regisztrációs pénztárgépek közvetlenül az adóhivatali rendszerre való csatlakoztatásának kiterjesztése, az adóhivatal ellenőrzésének hatékonyabbá tétele, s az adóelkerülések elleni eredményesebb küzdelem.

Az új törvény szerint a pénztárgépek minden adatát egy védett adathordozón kell tárolni, mely része az online regisztrációs pénztárgépnek, majd ezt követően továbbítani az e-kassza rendszerbe. A vállalkozók nem lesznek kötelesek pénztárkönyvet vezetni, napi zárást végezni, igénybe venni a szervizszolgáltatásokat például a pénztár üzembe helyezésénél, vagy annak rendszeres karbantartásánál.

 „Az e-kassza rendszer csökkenti a vállalkozók adminisztrációs terheit a hardver beszerzése terén, illetve csökkenti a pénztárgép üzemeltetési költségeit. Ugyanakkor biztosítja a folyamatos átállást a könyvelés és az adatátvitel terén, mindezt az adókötelezettségek teljesítésének egyszerűsítése és a tárolt adatok hozzáférhetősége mellett” – hangsúlyozta az illetékes tárca.

Mindennek feltétele lesz az internetes hozzáférés, melyen keresztül az adatok eljutnak az adóhivatal központi rendszerébe. „Az ügyfelek számára a rendszer reális időn belül lehetővé teszi a pénztári számlák hitelességének ellenőrzését. Az adóhivatal pedig ezáltal hatékonyabban előzheti meg az adócsalást” – tette hozzá a pénzügyminisztérium. A 2012-es évtől kezdve számtalan intézkedést foganatosítottak, melyek eredményeként több mint 3,7 milliárd euróval több került az államkasszába.

Az e-kassza a gyakorlatban azt jelenti majd, hogy az adóhivatal azonnal tudomást szerez minden vásárlásról, illetve pénzügyi manőverről, mert minden számla azonnal bekerül az e-kassza központi nyilvántartásába.

„Bevezetése feltehetőleg 15 százalékkal csökkenti majd az adóelkerüléseket a szállodákban, éttermekben, a szolgáltatásoknál és a kiskereskedelemben”

– véli a minisztérium.

Az új rendszer bevezetése összesen 18 millió eurójába kerül az államnak.

forrás: Felvidék.ma


Hasonló cikkek