Szlovákiai sérültje is van a bécsi terrornak

Egy szlovákiai sérültje is van a hétfő esti bécsi iszlamista merényletsorozatnak – nyilatkozta a külügyminisztérium sajtóosztályának vezetője, Juraj Tomaga.

A szaktárca konzuli segítséget nyújt a történtekkel kapcsolatban. A minisztérium egy szlovák diplomatát küldött abba a kórházba, ahol az ellátásra szorult hölgyet kezelik.

Mint ismeretes, hétfő este egy szélsőséges merénylő kezdett lövöldözni a Seitenstettengasse utcában található központi bécsi zsinagóga környékén. A támadásban eddig 4-en vesztették életüket, és 22-en megsebesültek. A történtekkel összefüggésben az osztrák kormány 3-napos nemzeti gyászt rendelt el.

A terrortámadás mindössze néhány órával a koronavírus-járvány megfékezését célzó részleges karantén életbe lépése előtt történt, helyi idő szerint este nyolc óra körül. A gépkarabéllyal, robbanóöv-utánzattal, maroklőfegyverrel és késsel felszerelkezett támadó válogatás nélkül lőtt a tömegbe, és 4 ember életét oltotta ki. A merénylővel a rendőrség kilenc perc alatt végzett.

A lelőtt támadó, a 20 éves Kujtim Fejzulai albán gyökerekkel rendelkezett, de szülei eredetileg Észak-Macedóniából származnak. A férfi Bécsben született és nevelkedett, és a belügyminiszter szerint az osztrákon kívül észak-macedóniai állampolgár is volt. Az osztrák hírszerzés is ismerte őt, mert egyike volt annak a 90 osztrák iszlamistának, aki Szíriába akart utazni. Büntetett előéletű volt: 2019 áprilisában 22 hónapra ítélték, mert megpróbált Szíriába utazni, hogy csatlakozzon az Iszlám Államhoz. Tavaly december 5-én feltételesen szabadlábra helyezték, mivel fiatal felnőttként enyhébb törvények vonatkoztak rá.

A sebesültek között van egy rendőr is, aki megpróbálta az útját állni a támadónak. A rendőrség 14 embert vett őrizetbe, és 18 ingatlanban tartott házkutatást.

Forrás: TASR/MTI, parameter.sk


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek