Szlovákiának is egyre nagyobb szüksége van a külföldi munkavállalókra

A Szlovákiában dolgozó külföldi vendégmunkások száma máris elérte a járvány előtti szintet. A magyarlakta járások közül legtöbben a Dunaszerdahelyi, a Galántai, az Érsekújvári és a Komáromi járásban dolgoznak. Sok esetben épp nekik volt köszönhető, hogy egyes ágazatokban a járvány idején sem kellett leállítani a termelést.

A Statisztikai Hivatal, valamint a Munka-, Szociális és Családügyi Központ (ÚPSVR) statisztikai kimutatásai mellett a pozsonyi Trexima munkaerőpiac-kutató és -tanácsadó társaság elemzői is részletesen foglalkoznak a külföldi munkavállalók helyzetével. Legfrissebb felmérésük szerint a vendégmunkások száma Szlovákiában tavaly februárban, vagyis még a világjárvány kirobbanása előtt érte el a legmagasabb szintet, mintegy 80 ezer fővel. Ez utóbbi az öt évvel ezelőtti hivatalos érték négyszerese, hiszen 2015-ben a számuk még alig haladta meg a 20 ezret. Tavaly március óta – a járvány kitörése miatt – a külföldi vendégmunkások száma fokozatosan, egy év alatt valamivel több mint 10 ezerrel csökkent. Az idei év májusától azonban már újra növekedésnek indult a számuk.

A külföldiek közül többen dolgoztak a járvány által leginkább érintett ágazatokban, így az idegenforgalomban, a turizmusban és a vendéglátásban, de a szlovák gazdaság húzóágazatának számító autóipart – amelyben a legtöbb külföldi dolgozik – is jelentős mértékben érintette a külföldi munkások számának a csökkenése. Az autóiparban ráadásul a beszállítók késései, a csiphiány, a határok lezárása, a rendkívüli korlátozó intézkedések bevezetése tovább súlyosbította a helyzetet. A cégek pedig könnyebben tudtak megválni a külföldi munkavállalóktól, így emiatt is gyorsabban csökkent a vendégmunkások száma.

Júliusra a számuk ismét megközelítette a 80 ezret. Az uniós országok közül a legtöbben Romániából dolgoznak Szlovákiában, mintegy 7,5 ezren. Őket a csehországiak követik, 6 ezer fővel, majd a magyarországi munkavállalók 5 ezres értékkel a harmadik helyen vannak.

A nem uniós országok munkavállalói közül az ukrán vendégmunkások vannak a legtöbben, számuk júliusban már meghaladta a 18 ezret. A szerb munkavállalók száma évről évre folyamatosan csökken, jelenleg már a 10 ezer főt sem éri el.

Pozsony vonzáskörzete, az autógyártásnak és a különböző nemzetközi cégek kirendeltségeinek köszönhetően, a legerősebb, júliusban itt valamivel több mint 21 ezer külföldi dolgozott, vagyis gyakorlatilag a vendégmunkások egynegyede. Az ország déli régióiban, főleg a magyarlakta járásokban szintén magas a külföldi munkavállalók részaránya (Dunaszerdahely, Galánta, Érsekújvár, Komárom), ezen adatok 900–1000 fő körüli értékeket mutatnak.

Az idei év eleje óta csaknem 800 egészségügyi nővér hagyta ott az állását. A külföldi vendégek, turisták hiánya miatt a szállodaipar is nehéz helyzetben van. Az idegenforgalomban egyharmadával csökkent az alkalmazottak száma, ami csak fokozta a vendégek elvesztését. Nem a hazai munkavállalók olcsóbb külföldi munkaerő-helyettesítéséről van szó, hanem arról, hogy ezekre a szabad munkahelyekre a hazaiak körében nincs, illetve alacsony az érdeklődés.

SZÉPLAKI DÉNES
A szerző a pozsonyi Trexima munkaerőpiac-kutató és tanácsadó társaság alkalmazottja

Külhon | Pannon Hírnök

Kövessen minket: Facebook

Forrás: ujszo.com


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek