Szlovén választások – Felmérés: az újonnan alapított Szabadság Mozgalom áll az élen

Szlovéniában szűk két héttel az április 24-ei parlamenti választások előtt a legújabb közvélemény-kutatás szerint továbbra is az újonnan alapított balközép Szabadság Mozgalom (Gibanje Svoboda) áll az élen.

A Mediana szlovén közvélemény-kutató cég által hétfőn közzétett adatok eredménye szerint a szlovén pártok támogatottsági listáján első helyen jelenleg is Robert Golob nemrég alapított pártja, a Szabadság Mozgalom áll 19,8 százalékkal.

A második helyen, szorosan mögötte, Janez Jansa miniszterelnök jobboldali Szlovén Demokrata Pártja (SDS) végzett 18,6 százalékkal. Őt követik a Szociáldemokraták (SD) 7,9, a Baloldal (Levica) 5,8, a konzervatív Új Szlovénia (NSi) 5,5 és Marjan Sarec volt miniszterelnök balközép pártja (LMS) 4,6 százalékos támogatottsággal.

A többi mért párt nem érte el a 4 százalékos parlamenti küszöböt. Politikai elemzők szerint egyik párt sem tud majd önállóan kormányt alakítani. Ahhoz, hogy Szlovéniának stabil kormánya legyen, legalább három-négy pártnak kell koalícióra lépnie – hangsúlyozzák.

    A kormányalakításhoz legalább 46 képviselő támogatására van szükség a 90 fős parlamentben. Borut Pahor államfő, akinek idén jár le a második elnöki mandátuma, már korábban jelezte: azt a miniszterelnök-jelöltet bízza meg kormányalakítással, aki az ahhoz szükséges 46 támogatói aláírást fel tudja mutatni.

Amennyiben tetszik a tartalmak sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon!


Hasonló cikkek