Szobrot kapott Egressy Béni Miskolcon

Jankovics Marcell filmrendező mondott beszédet az Egressy-szobor felavatásánál pénteken. Az egészalakos bronzszobor Kő Pál alkotása, és Egressyt reformkori öltözékben, karddal az oldalán, könyvvel a kezében ábrázolja.

Egressy Béni, eredeti nevén Galambos Benjámin a Miskolchoz közeli Sajókazincon született 1814. április 21-én. Apja református lelkipásztor volt, iskoláit Miskolcon és Sárospatakon végezte, majd tanító lett. Testvérének, Egressy Gábornak a példája nyomán vándorszínésznek állt, 1834-ben a kassai és a kolozsvári társulattal lépett fel, de tanult zeneelméletet és nyelveket is.

1838-ban Olaszországba ment, hogy énekelni tanuljon, 1843-ban került a pesti Nemzeti Színházba karénekesként. Már 1840-től foglalkozott zeneszerzéssel, ő volt Petőfi Sándor verseinek első megzenésítője és számos népies műdal szerzője. Legnagyobb sikerét Vörösmarty Mihály Szózat című versének megzenésítésével aratta, amelyet 1843. május 10-én mutattak be a Nemzeti Színházban.

Kriza Ákos polgármester leplezte le a miskolci szobrot, majd az avatón az Egressy Béni-Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola Fúvószenekara és kórusa adott műsort.

 

Szöveg és fotó: Vona Ildikó

Nyitókép: Illusztráció


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek