Szobrot kapott Kossuth Zsuzsanna Miskolcon

Kitüntetések átadása / PTV Fotó: Vona Ildikó

Csatlakozva a Vöröskereszt világnapjához, május 8-án a Magyar Vöröskereszt Észak-magyarországi régiójának igazgatóságai közösen ünnepelték Miskolcon a nemzetközi szervezetet. Az eseménynek a Ferenczi Sándor Egészségügyi Szakgimnázium adott otthont, ahol szobrot állítottak Kossuth Zsuzsannának, Kossuth Lajos legfiatalabb húgának, aki 1849-ben, a szabadságharc idején megalapította a világ első katonakórházát.

Schmittné Makray Katalin ünnepi köszöntője / PTV Fotó: Vona Ildikó 

A Nemzetközi Vöröskereszt alapítója, Jean Henri Dunant 1828. május 8-án született, így az ő születésnapját tartják a Vöröskereszt világnapjának. Sikeres svájci üzletember volt, aki 1859-ben megszervezte a solferinói csatatérről, a környező lakosság segítségével, a csatatéren maradt sebesültek ellátását. A vöröskeresztes mozgalom ötlete tőle ered, és önzetlen tevékenységéért, segítségéért Nobel-békedíjat is kapott. 1914-ben I. Ferenc József császár a Nemzetközi Vöröskereszt megalakulásának 50. évfordulójára díszjelvényt alapított elismerésül azon személyek számára, akik sokat tettek a közegészségügyért és a közjótékonyságért. 1922-ben Horthy Miklós a Magyar Királyság kormányzójaként alapította meg a Magyar Vöröskereszt Díszjelvényét.

Grubert Roland, a Vöröskereszt Borsod megyei igazgatója (balra) kitüntetések átadása közben / PTV Fotó: Vona Ildikó

A Vöröskereszt mozgalom arról szól, hogy amikor és ahol szükség van, akkor ott segít. A szervezet megalapítása óta eltelt több mint 150 év alatt a Vöröskereszt mozgalom alapelvei nem változtak: az emberiesség, pártatlanság függetlenség és önkéntesség ma is meghatározói a szervezetnek. A Vöröskereszt mostanra a világ egyik legjobban szervezett, legkiterjedtebb humanitárius szervezetévé nőtte ki magát. Olyan nemzetközi szerződések megkötése fűződik tevékenységéhez, amit 194 állam ratifikált.

Kossuth Zsuzsanna szobrának avatása / PTV Fotó: Vona Ildikó

Hétfőn, a miskolci Ferenczi Sándor Egészségügyi Szakgimnáziumban rendezett ünnepségen köszöntőt mondott Kardos István, a Magyar Vöröskereszt főigazgatója, Schmittné Makray Katalin, olimpiai ezüstérmes tornász és Alakszai Zoltán, Miskolc jegyzője. Az iskola tanulói zenés-verses előadással készültek, megható műsoruk után a Vöröskereszt vezetői kitüntetéssel jutalmazták azokat a Borsod, Heves és Nógrád megyei segítőket, támogatókat, munkatársakat, akik évek óta kitartóan vesznek részt a szervezet humanitárius tevékenységében, legvégül pedig felavatták Kossuth Zsuzsanna szobrát.


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek