Szodomát és Gomorát elpusztító kénköves tüzes eső, meteorit lehetett

A Teremtés könyvében említett két város, Szodoma és Gomora erkölcsi romlottságával, és kirívó bűneivel kivívta Isten haragját, aki ezután „kénköves tüzes esőt bocsátott” a városokra, így pusztítva el azokat. A bibliai történet azonban nemcsak szimbolikája a bűnnel járó következményeknek, az égi büntetéshez egy meteorit pusztítása adhatta az ötletet.

A két város helyét a mai napig nem lehet pontosan megfejteni, azonban a Nature folyóiratában megjelent tanulmány szerint, egy bronzkori város pusztulása ihlette a történetet. A 15 éven keresztül folyó tanulmány, a 3600 évvel ezelőtt fénykorát élő Jordán-völgy déli részén elterülő Tall el-Hamman városára, és annak környékére koncentrálódott.

Tudósok szerint a közel-keleti várost, egy a felette 4 kilométerre tűzlabdává robbanó aszteroida pusztította el. A robbanást ezután egy több mint 800 km/órás sebességű lökéshullám követte, amely azonnal füstölgő pusztasággá változtatta a 8 ezer lakosú várost.

A Tall el-Hamman romjait tanulmányozó régészek szerint a pusztulás hatása olyan erejű volt, amely kizárja, hogy háború vagy más természeti katasztrófa, mint például vulkán, földrengés vagy tűzvész okozta volna a város pusztulását. Tall-el Hammant és a környező településeket egy olyan mértékű légrobbanás pusztította el, amely nagyobb volt, mint az 1908-ban az oroszországi Tunguska felett felrobbanó meteorit, amely a hirosimai atombombánál ezerszer nagyobb energiával robbant fel.

Az ókori várost sújtó légrobbanásnál a hőmérséklet 2500 °C–ra emelkedett. A ruházat és a fa azonnal lángra kapott, a lándzsák, vályogtéglák és még az extrém hőmérséklet felett olvadó kerámiák is megolvadtak. Az emberek teste szétszakadt, csontjaik apró darabokra robbantak.

A katasztrófa több, mint 500 km2–en  évszázadokra elnéptelenítette a környéket. A tanulmány szerint a légrobbanás hatására a hipersós Holt-tenger elárasztotta a Jordán-völgy területet, a szétáradó só pedig sterilizálta az addig termékeny szántóföldet. A sóra való utalás a bibliai történetben is megjelenik. Amikor Lót és felesége elhagyják a várost, az asszony nem törődve Isten parancsával, visszatekint az elpusztult városra, így büntetésül sóbálvánnyá változott.


Hasonló cikkek