Szolidaritásukról biztosították a B9-ek Lengyelországot, Lettországot és Litvániát

Lengyel migránsválság – Szolidaritásukról biztosították a B9-ek Lengyelországot, Lettországot és Litvániát

Aggodalmát fejezte ki és teljes szolidaritásáról biztosította Lengyelországot, Lettországot és Litvániát a B9-országcsoport azzal a hibrid támadással kapcsolatban, amelyet “a fehéroroszországi zsarnoki rendszer” intézett ellenük az EU és a NATO határán.

Ez a NATO közép-kelet-európai tagállamait tömörítő Bukaresti 9-ek (B9-ek) kétnapos bukaresti miniszteri értekezletének zárónyilatkozatában olvasható, amelyet pénteken tett közzé a román védelmi minisztérium.

A bolgár, cseh, észt, magyar, litván, lett, lengyel, román és szlovák védelmi miniszter csütörtökön és pénteken Bukarestben tanácskozott országuk biztonságának erősítéséről, együttműködésük összehangolásáról.

A kelet-közép-európai NATO-tagok (a balti államok, a visegrádi országok, Románia és Bulgária) ugyanakkor aggodalmukat fejezték ki a védelmi szövetség keleti szárnya mentén tapasztalt orosz katonai műveletekkel kapcsolatban, különös tekintettel az ukrán határok közelében történt csapatösszevonásokra.

A B9-ek miniszteri értekezlete bukaresti zárónyilatkozatában egységes támogatását fejezi ki a NATO védelmi és elrettentő szerepének megerősítését illetően, oly módon, hogy a védelmi szövetség képes legyen valamennyi tagországa biztonságát és területi épségét garantálni a Balti-tengertől a Fekete-tengerig.

Kövessen minket: Facebook


Hasonló cikkek