Szolyván ismét „dühöngött a szél”

Ismét megrongálták a Szolyvai Emlékpark pannóit, melyek a GULAG-ra elhurcolt kárpátaljai magyarok, németek és más nemzetiségűek tragédiáját örökítik meg.

A hírt Dupka György történész, az Emlékpark-bizottság felelős titkára osztotta meg közösségi oldalán.

Tájékoztatása szerint a létesítmény gondnoka, Argyelán György a kora reggeli órákban észlelte a rongálást, azonnal a helyszínre riasztotta a szolyvai rendőrség munkatársait. A gondnok másodszor is feljelentést tett az ügyben. Mint arról a KISZó Online is beszámolt, június közepén egyszer már történt hasonló cselekmény a kárpátaljai magyarság zarándokhelyén. Ismeretlen elkövetők ugyanígy meggyalázták a Szolyvai Emlékpark siratófalának hátsó felületén elhelyezett szabadtéri kiállítás anyagát.

Anna Dan, a Kárpátaljai Megyei Rendőrség szóvivője az üggyel kapcsolatban egy hónappal ezelőtt arról tájékoztatta a KISZó-t, hogy a helyszínelők elsődleges szakvéleménye alapján a szélsőséges időjárás okozta a károkat, vagyis a viharos szél szaggathatta le a pannókat. De nem vetették el annak a lehetőségét sem, hogy rongálás történt. Azóta viszont semmit sem közöltek a nyomozás eredményéről.

A történtekkel kapcsolatban akkor Dmitro Kuleba is megszólalt. Az ukrán külügyminiszter közösségi oldalán a kárpátaljai helyzet destabilizációjára irányuló kísérletnek minősítette a Szolyvai Emlékpark siratófalának hátoldalán elhelyezett kiállítás anyagának megrongálását.

Az ukrán diplomácia vezetője bejegyzésében kihangsúlyozta, megengedhetetlen, hogy provokációkkal ismét felerősítséka magyarellenes hangulatot Ukrajnában és feszültséget szítsanak az ukrán–magyar kapcsolatokban”. Végezetül ismét bizakodását fejezte ki, hogy Ukrajna és Magyarország képes lesz kölcsönösen elfogadható megoldást találni a vitás kérdések rendezésére.

 


Hasonló cikkek