Szombathely 15 milliárdot kér a kormánytól utak, hidak és járdák felújítására

Az ellenzéki többségű szombathelyi közgyűlés 15 milliárd forint központi támogatást kér a kormánytól az elhasználódott városi utak, hidak és járdák átfogó felújítására, valamint parkolók építésére. A Fidesz-KDNP helyi szervezete szintén fontosnak ítéli az infrastruktúra fejlesztését, de nem támogatta a javaslatot, mert azt abban a formában ahogy a testület csütörtöki ülésén előterjesztették, “komolytalannak” tartja.

Nemény András (Éljen Szombathely) polgármester hangsúlyozta: Szombathely saját forrásból nem képes egy ilyen program finanszírozására, hitelfelvétel pedig csak végső megoldásként kerülhet szóba

Többször is azzal érvelt, hogy más, a régióban lévő megyei jogú városokhoz hasonlóan Szombathelyen is elsősorban kormányzati támogatásból történhet a program finanszírozása.

Zalaegerszeg  2024-ig 15 milliárd forint fordíthat kormányzati támogatással infrastrukturális beruházásokra, Székesfehérvár pedig csak idén 8 milliárd forint kormányzati támogatást kap útfelújításra – hozta fel példaként a polgármester.

Illés Károly, a Fidesz-KDNP szombathelyi frakciójának vezetője viszont azt javasolta: ne csak a kormányhoz, hanem az Európai Unióhoz is forduljon a városvezetés támogatásért, hiszen az önkormányzati választások idején az ellenzék azt ígérte, hogy az önkormányzatok közvetlen uniós támogatásokat kaphatnak kifejezetten az infrastruktúra fejlesztésére

Takátsné Tenki Mária (Fidesz-KDNP) önkormányzati képviselő szerint az ellenzéki városvezetés azért kéri fel a polgármestert közgyűlési határozatban, hogy forduljon a kormányhoz támogatási kérelemmel, hogy “lobogtathassa előttük a papírt”. Jobb lenne, ha egy konkrét és megvalósítható városfejlesztési koncepciót dolgoznának ki és ehhez kérnének támogatást – fűzte hozzá.

A Fidesz-KDNP frakciója végül nem támogatta a közgyűlés többsége által elfogadott javaslatot, tartózkodott a szavazástól.

A közgyűlés csütörtöki ülésén az ellenzéki többség döntött arról is, hogy idén, születésének századik évfordulóján egy teret neveznek el Göncz Árpádról, Magyarország rendszerváltás utáni első köztársasági elnökéről.

Nyitókép: Illusztráció

Amennyiben tetszik a tartalmak sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon!


Hasonló cikkek