Szombaton adják át a garamszőlősi tanösvényt

2021. május 29-én 16 órai kezdettel adják át hivatalosan a lévai járási Garamszőlős új tanösvényét. Az út a község területén belül mintegy 4,5 kilométer hosszan húzódik.

A garamszőlősi tanösvény kiépítését és információs táblákkal való ellátását már évek óta tervezték; az illetékesek – Nyitra megye anyagi támogatásának köszönhetően – mégis csak 2020 folyamán kezdhettek neki kialakításának. A mindenki számára könnyen megközelíthető betonút mellett elhelyezett 10 információs tábla szövegéhez többek között a település monográfiáját és a községi krónikát is felhasználták.

Az egyes állomásokon végighaladva a garamszőlősi történelmi épületeket ismerhetjük meg, köztük az esztergomi érsekség 1750-es években épült kastélyát, az 1771-ben átadott, klasszicista stílusú római katolikus templomot, a temetőben álló, 1856-ban felújított Szent József-kápolnát és az 1880 körül emelt, ma már tájházként működő ingatlant. Garamszőlősön a 19. század végén nyolcvan borospince volt, néhány 18. században épült a mai napig fennmaradt.

A tanösvényen járva információkat szerezhetünk a község flórájáról és faunájáról. Garamszőlős területén olyan lepkefajokat figyeltek meg, amelyek nemcsak Szlovákia területén, de egész Európában ritkaságnak számítanak. Az ázsiai zsákosmoly Európában – Garamszőlősön kívül – csak a magyarországi Soroksári Botanikus Kertben mutatkozott. A térség védett fajai között tartják számon sok más mellett a nagy tűzlepkét, a farkasalmalepkét, a magyar tavaszi fésűsbagolylepkét, a csíkos medvelepkét, a sárga gyapjasszövőt és a kis Apolló-lepkét is, ami pedig Garamszőlős növényvilágát illeti, kiemelendő a bíboros kosbor, az agárkosbor, a füles kosbor és a fehér madársisak.

A faluból indulva egy másik körtúrán is részt vehetünk, hiszen a közel 6,5 kilométernyi séta során a Krivín természeti rezervátumot barangolhatjuk be.

Kövessen minket: Facebook

Külhon | Pannon Hírnök

Forrás: ma7.sk
Fotó: Kaszmán Zoltán

Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek