Szombattól látogatható a magyar pavilon a Velencei Építészeti Biennálén

A Néprajzi Múzeum többszörös díjnyertes épületét mutatja be az idei Velencei Építészeti Biennále magyar pavilonja, amely szombattól látogatható az immár 18. alkalommal megrendezett nemzetközi kiállításon – közölte a Városliget Zrt. az MTI-vel pénteken.

 

A Néprajzi Múzeum többszörös díjnyertes épülete és azt megvalósító Liget Budapest projekt a világ egyik legrangosabb kulturális eseménye, a Velencei Építészeti Biennále szakmai megnyitóján mutatkozott be csütörtökön a világ minden tájáról érkezett szakemberek előtt.

 

Magyar pavilon az idei Velencei Biennálén (Fotó: MTI/ Balogh Zoltán)

 

A november 26-ig nyitva tartó Reziduum – The Frequency of Architecture című magyar tárlat egy hang-, tér- és fényinstalláció, amely a kulturális emlékezet megjelenéseinek bemutatására tesz kísérletet különféle kulturális rétegeken keresztül: a régmúlt használati tárgyaitól az új épületen és annak urbanisztikai kontextusán át a kortárs zenéig – áll a közleményben.

A tájékoztató idézi Gyorgyevics Benedeket, a Városliget Zrt. vezérigazgatóját, aki szerint a Néprajzi Múzeum Európa egyik legmodernebb múzeumi épülete, kiállító- és közönségforgalmi terei, fokozatosan megnyíló kiállításai és különleges műszaki megoldásai világszínvonalúak.

 

“A sokrétű magyar innováció egyik legfontosabb eredménye, amelyet most büszkén mutathatunk be az építész társadalom egyik legfontosabb nemzetközi találkozóhelyén, a Velencei Biennálén” – hangsúlyozta Városliget Zrt. vezérigazgatója.

 

A tájékoztató emlékeztet arra, hogy Liget Budapest projekt részeként létrejött épület tervezésére 2016-ban meghirdetett meghívásos nemzetközi pályázatot a Ferencz Marcel vezette NAPUR Architect pályaműve nyerte meg. Az épület már az eredményhirdetést követően magára irányította a nemzetközi építész- és ingatlanszakma figyelmét, a szaksajtó a kontinens egyik legizgalmasabb új kortárs múzeumépületeként követte megvalósulását – írták a közleményben.

 

Elismerések Londonban, Svájcban, Kínában, Németországban

 

Az épület több rangos nemzetközi elismerésben részesült: a londoni International Property Awardson már a tervei alapján a világ legjobb középületének választották, és a Best Architecture fődíjjal is kitüntették. Elnyerte az Archello építészeti magazin 2022 legjobb projektje elismerését, kulturális építészet kategóriában bizonyult a legjobbnak a svájci BLT Design Awardson és a rangos kínai IDEA-TOPS megmérettetésén, illetve a German Design Awardson is begyűjtötte a zsűri kiemelt elismerését.

 

18. Velencei Építészeti Biennále (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

 

A tájékoztató szerint a Velencei Építészeti Biennále magyar pavilonja a Néprajzi Múzeum mellett az idén 10 éves Liget Budapest Projekt eddigi eredményeit, és a közeljövőben megvalósuló elemeit, köztük az Új Nemzeti Galéria tervezett épületét is bemutatja például a Városliget makettje mellett videók és digitális információk segítségével.

 

A Velencei Építészeti Biennále kurátori kiállítása 2023. május 18-án (Fotó: MTI/ Balogh Zoltán)

 

Szombaton megtörtént a 18. Velencei Nemzetközi Építészeti Biennále eredményhirdetése. Kövesdi István, az MTI kiküldött tudósítója jelentette: Brazília nyerte a legjobb nemzeti kiállításnak járó Arany Oroszlánt, Alessandro Petti és Szandi Hilal pedig a főkurátori válogatás legjobb kiállítójának fődíját. Különdíjat nyert Nagy-Britannia pavilonja, ahol a Dancing Before the Moon című tárlat látható.

A főkurátori kiállítás legjobb fiatal alkotójának járó Ezüst Oroszlánt a nigériai születésű, Brooklynban élő Olalekan Jeyifous vehette át, különdíjat kapott továbbá a belga Twenty Nine Studio / Sammy Baloji, a dél-afrikai Wolff Architects (Ilze Wolff és Heinrich Wolff), valamint a brit Thandi Loewenson.

Arany Oroszlán-életműdíjjal – mint azt már korábban bejelentették – Demas Nwoko nigériai képzőművész, designer, építész munkásságát ismerte el a Velencei Biennále.

 

Forrás: MTI

Nyitókép: A 18. Velencei Építészeti Biennále magyar kiállításának megnyitója 2023. május 18-án (Fotó: MTI/ Balogh Zoltán)

Kövessen minket a Facebookon is!

 


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek