A Szövetségben áll a bál

Egy töltelékhír hirtelen megrengette a pártot. A nemrég alakult Szövetségben egy olyan hisztéria bontakozott ki, ami arra mutat rá, mennyire nem bíznak egymásban a felek. Az egész ott kezdődött, hogy Jakab Elemér, a Híd Ung-vidéki főmuftija bekerült a párt országos tanácsába.

Mindenről először az OĽaNO Ung-vidéki helytartója, Gyimesi György számolt be. Nagyon jó politikai érzékkel tudta, hogy nem kell sok mindent csinálnia, elég zavart okozni, hiszen Jakab nem a legkedveltebb politikus, aki még a Szövetség létrejöttét sem szorgalmazta. A terv bevált, a szlovákiai magyar média a karácsony előtti uborkaszezonban úgy csapott le rá, mint gyöngytyúk a takonyra. Ahogy ilyen hírszegény időszakban lenni szokott, a hisztéria önmagát táplálta. A keleti MKP-sok közleményben követelték Jakab távozását, különben ők távoznak, erre Bugár is megszólalt, és ezzel újra főcím lett a magyar médiában. Jakab és Gyimesi örülhet, egyikük se szereti a Szövetséget, de az ellenségem ellensége a barátom elve alapján, megint ők állnak nyerésre.

Az Országos Tanács az emberek nagy többségének semmit se mond. Talán, ha jobban elgondolkodnak rajta, akkor felrémlik, hogy a Híd esetében egy ilyen szerv ült össze, mikor a Kuciak-gyilkosság után nem léptek ki a koalícióból. A Szövetségnek még nem alakult meg az országos tanácsa, de az alapszabály alapján tudjuk, hogy két kongresszus között a pártnak ez a szerve dönt koalíciókról és meghatározza a párt irányvonalát. Évente legalább háromszor ülésezik. Ez a papírforma. Valójában a fontos dolgok azonban az elnökségben születnek.

A Szövetségnek 70 fős országos tanácsa lesz. Ebből az MKP delegálja a felét, 35 személyt, huszonegyet a Híd, maradék az Összefogásé. Kissé fura, hogy a két ung-vidéki troll – Jakab és Gyimesi – nótájára táncol az egész magyar politikai tér, de az egész történet inkább azt mutatja, hogy a két titán féltékeny tinédzser módjára viselkedik. Tetteikben sok racionalitás nincs, amit a felvidéki választó messziről kiérez és esze agában sincs támogatni.

Tényleg Jakab szava döntené el a dolgokat az országos tanácsban? Mert ha így van, akkor mondjuk ki: Jakab nem a tanácstagnak való, hanem elnöknek. És Gyimesivel küzdjenek meg a tisztségért, mert a mi politikusaink teljesen lemondtak arról, hogy cselekedeteiket stratégia és ne csak ellenszenv határozza meg.

Forrás: tasr, Takács Gábor,  bumm.sk

Nyitókép: körkép.sk

Kövessen minket a Facebookon is!


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek