Hollywoodi sztár árulja Churchill legszebb festményét

Churchill a 40-es éveiben kezdett el festeni, és mint lelkes amatőr festő, kb. 500 festményt készített. A II. világháború alatt Marokkóban készült művet jelenlegi tulajdonosa, Angelina Jolie árulja.

A jövő hónapban a Christie’s árverésére kerülő festmény, Churchill egyik legjelentősebb alkotása. A festmény egy 12. századi marrakeshi mecsetet ábrázol a naplementében, a háttérben az Atlasz hegység vonulataival. A Koutoubia mecset tornyai című mű jelenleg Angelina Jolie birtokában áll. A Christie’s a festmény értékét 1,8 millió font (730 millió Ft) közé becsüli.

Az 1943-as év a Casablancai Konferenciával kezdődött. Roosevelt és Churchill, a szövetségi nagyhatalmak vezetői megállapodtak, hogy a háborút folytatják Németország teljes legyőzéséig. A konferencia másnapján Churchill Marrakeshbe hívta Rooseveltet, hogy megmutassa neki a város szépségét, amelyért úgy lelkesedett. Churchillt teljesen magával ragadta Marrakesh fénye, és varázsa. „Kedvelte a száraz levegőt, a napsütést, fényeket és ezek játékát a tájon. Ezek teljes mértékben megjelennek a festményen is. Láthatjuk a hosszan elnyúló árnyékokat, a szinte lilává változó hegységet, és az ég mélységét – klasszikus naplementi látkép” – árulta el Nick Orchard, a Christe’s modern brit művészeti részlegének vezetője.

Churchill a festményt, a Casablancai Konferencia után festette, amelyet az utazás emlékeként Rooseveltnek ajándékozott. „Rooseveltet teljesen lenyűgözte a festmény, hihetetlennek találta”. Az elnök 1945-ös halála után, fia megvált a műtől. Miután a képnek több tulajdonosa is volt, 2011-ben Angelina Jolie és Brad Pitt vásárolta meg. Orchard hozzátette, remélik, hogy az aukción a többi Churchill mű értékéhez képest, a festmény rekord áron kerül leütésre. „Vitathatatlanul ez Winston Churchill legjobb munkája – már csak a számára oly kedves témaválasztás és a két vezető közti barátság miatt is.”

 

Kultúra | Pannonhirnök

Kövessen minket: Facebook


Hasonló cikkek