Sztepan Banderát méltatták Kijevben

Kijevben az év első napján szélsőséges politikai erők felvonulással emlékeztek Sztepan Banderára.

A Jobb Szektor, a Szvoboda, a Nemzeti Hadtest (a tények arra utalnak, hogy ezek a szervezetek állnak a kárpátaljai magyarság elleni, közelmúltban lezajlott támadások mögött) közös fővárosi menetelésén – jelentős rendőri felügyelet mellett – több százan vettek részt.

A korrespondent.net emlékeztet: a tavalyi hasonló erődemonstráció után Lengyelország és Izrael közös nyilatkozatban tiltakozott amiatt, hogy a „nem egyértelmű reputációval rendelkező” személy tiszteletére szervezett megmozduláson a hatalom képviselői is megjelentek. Akkor az Ukrán Külügyminisztérium azzal válaszolt a tiltakozásra, hogy minden ország és nemzet önállóan határozza meg hőseit.

Sztepan Andrijovics Bandera az Ukrán Nacionalisták Szervezetének vezetője volt. Irányításával kiáltották ki 1941. június 30-án Lembergben a független Ukrajnát. A CIA a múlt év januárjában olyan titkosított anyagokat tett közzé, melyek azt bizonyítják, hogy Banderának több mint 5000 ukrán és 15 000 ukrajnai zsidó meggyilkolásában volt része.


Hasonló cikkek