Sztrájk bénítja a forgalmat Németország legnagyobb repülőterén kedden

Németország legforgalmasabb légi közlekedési csomópontját, a frankfurti nemzetközi repülőteret is eléri kedden a biztonsági dolgozók hétfőn kezdett sztrájkja.

    A havonta több millió utast kiszolgáló repülőtér üzemeltetőjének (Fraport) közleménye szerint a hajnali két órától 23 óráig tartó sztrájk miatt szünetel a biztonsági átvilágítás, ezért az induló járatok utasai nem léphetnek be az utasterminálba és nem tudnak eljutni repülőjükhöz. A Fraport azt tanácsolja nekik, hogy ne is keressék fel a repülőteret, hanem inkább az adott légitársaságnál vagy utazásszervezőnél kérjenek felvilágosítást a teendőkről.

Ugyanakkor a tranzitforgalom nem áll le, de az átszálló utasoknak is fennakadásokkal, késéssel kell számolniuk – közölték. A frankfurti repülőtér keddi menetrendjében eredetileg 770 járat szerepelt, ez nagyjából 80 ezer fős utasforgalmat jelent. A kimaradó járatok pontos száma még nem ismert. A reptér első számú partnere, a Lufthansa légitársaság 48 járatot törölt.

A biztonsági dolgozókat a németországi szolgáltató szektor legnagyobb munkavállalói érdekképviselete, a Verdi szakszervezet hívta sztrájkba. A munkabeszüntetéssel igyekeznek nyomást gyakorolni a repülésbiztonsági vállalatok szövetségére (BDLS), amellyel eredménytelen volt a terület nagyjából 25 ezer munkavállalójának képviseletében kezdett bértárgyalás első három fordulója.

     A Verdi a többi között legalább egy eurós órabéremelést követel, és azt is, hogy a poggyász és a személyzet ellenőrzését végző alkalmazottak fizetését igazítsák az utasellenőrzéssel foglalkozó kollégák fizetéséhez. A BDLS a valóságtól elrugaszkodottnak tartja a munkavállalói igényeket. A figyelmeztető sztrájk hétfőn kezdődött és hét nemzetközi repülőtér forgalmát akadályozta. A biztonsági személyzet felfüggesztette a munkát például a hamburgi és a berlini repülőtéren. A Verdi becslése szerint nagyjából 1350 munkavállaló csatlakozott a tiltakozó akcióhoz, amelynek következtében hétfőn több száz járatot kellett törölni.


Hasonló cikkek