Szünetel a személyszállítás Szerbia és Magyarország között

Átmenetileg szünetel a nemzetközi személyszállítás Szerbia és Magyarország között, az Ivo Andric nemzetközi gyorsvonat július 14-től nem közlekedik – közölte a MÁV hétfőn az MTI-vel.

A szerb vasút tájékoztatta a magyar vasúttársaságot, hogy július 14-től felfüggesztik a kelebiai határon át zajló vasúti forgalmat a szerbiai vírusvészhelyzet miatt, ezért átmenetileg szünetel a nemzetközi személyszállítás Szerbia és Magyarország között.

A MÁV felhívja a figyelmet, hogy az Ivo Andric nemzetközi gyorsvonatpár meghatározatlan ideig nem közlekedik egyik irányban sem Kelebia és Újvidék között július 14-től. A vonatpárral a belföldi utasok Budapest és Kelebia között továbbra is utazhatnak.

A nemzetközi utazásról lemondó utasoknak a MÁV-Start az általa kiállított nemzetközi menet- és helyjegyeket kezelési költség nélkül visszaváltja. A jegypénztárban vásárolt nemzetközi jegyek esetében a nemzetközi pénztáraknál és az ügyfélszolgálatokon személyesen nyújthatják be az utasok a visszatérítési kérelmüket. Ezt elektronikus úton is jelezhetik az eszrevetel@mav-start.hu címen, ebben az esetben az eredeti menetjegyet postai úton el kell juttatni az ügyfélszolgálatra, a 1426. Budapest, Pf.: 56. címre – ismertetik.

Abban az esetben, ha a pénztárban készpénzzel vásárolt nemzetközi menetjegy értéke nem haladja meg az 50 ezer forintot, azonnali visszatérítést kérhet az utas személyesen a nemzetközi pénztárakban vagy a személyes ügyfélszolgálatokon. Bankkártyás vásárlás esetén a menetjegy értékét a pénztárban bankszámlára visszautalják összeghatár nélkül.

Az 50 ezer forintnál nagyobb értékű, készpénzért vásárolt menetjegyek visszatérítése központilag, visszatérítési igénybejelentő nyomtatvány kitöltésével történik – írja a MÁV közleményében.

MTI

 

Nemzetközi utazással kapcsolatos aktuális tudnivalók

 

Július 1-től a legfontosabb vonalakon újraindultak a nemzetközi vonatok azokba az országokba, ahová az egészségügyi helyzet és a technológiai adottságok ezt lehetővé teszik.

A Budapest-Bécs közötti EuroCity-k közül egyelőre csak a mindkét fővárosból 8:40-kor és 14:40-kor indulók, valamint a Budapestről 18:40-kor induló jár, étkezőkocsi nélkül. Ezek a vonatok Budapest és Záhony, Kolozsvár illetve Szatmárnémeti között nem közlekednek.

A müncheni és zürichi éjszakai járat fekvőhelyes- és hálókocsik nélkül jár.

Pozsonyba, Prágába, Berlinbe és Hamburgba a Nagymaros és Szob közötti viharkárok elhárításáig jelenleg, csak a Győrön át közlekedő Hungaria EuroCity-vel lehet közvetlenül utazni. Július 13-tól visszaall az eredeti menetrend és a szobi útvonalon való közlekedés minden jaratnal.

Lengyelországba valamint éjszakai járattal Pragaba, Berlinbe a szerelvényfordulók miatt először majd 14-én lesz lehetőség eljutni.

A szezonális tengerparti vonatok idén nyáron egyik horvát célállomásra (Split, Rijeka) sem közlekednek, a horvát tengerpartra zágrábi átszállással lehet utazni! Budapest és Koper között a közvetlen utazás a nappali Citadella nemzetközi gyorsvonattal lehetséges.

Romániába valamennyi vonaton kötelező a helyfoglalás.

Nagyvárad, Kolozsvár és a Székelyföld felé egyelőre csak az éjszakai járat közlekedik, ezen a vonaton fekvőhelyes- és hálókocsit is biztosítunk utasainknak. A nappali forgalom újraindításáról a román vasúttal további egyeztetések zajlanak.

A DebrecenSzatmárnémeti/Nagyvárad, a BékéscsabaNagyszalonta, és a MátészalkaNagykároly vonalakon továbbra sincs személyforgalom.

Ukrajna felé az egészségügyi rendelkezések miatt továbbra sem közlekednek a ZáhonyCsap kishatárforgalmi vonatok, a Budapest-Munkács járat és a közvetlen kijevi hálókocsi sem.

Magyországon, Ausztriában, Németországban valamint Svájcban a vonaton történő utazás során maszk vagy a szájat és orrot eltakaró textil viselése kötelező!

mavcsoport.hu


Hasonló cikkek