Szuperfegyver a parkoló autókkal szemben

Dunaszerdahelyen indul a szuperfegyver bevetése, mellyel a szabálytalanul parkoló autókat tudják kiszűrni.

A rezidens parkolási rendszer nem a belvárosi nappali fizetős, hanem a lakótelepi parkolást érinti (az éves vagy más időszakos parkolókártyák sem érvényesek itt), mégpedig a munkaidő utáni és éjszakai időszakban, este 18 és reggel 8 óra között. A kék színnel kijelölt lakótelepi rezidens parkolókat ebben az időszakban csak az ott lakók használhatják ingyenesen

A hétvégéken vagy ünnepnapokon ingyenes marad az éjszakai parkolás a lakótelepeken is bárki számára. Tehát pénteken este és szombaton este nem kellene fizetnie a látogatóknak sem, a hétfőre virradó vasárnap este viszont már igen. Hétköznapra eső ünnepnapokon az előző este ingyenes, az azt követő munkanapra virradó, tehát az ünnepnap éjszakája viszont már nem.

A kezdet június óta tolódik. „Ahogy minden egyes közbeszerzés, úgy ez is hosszadalmas volt, ugyanis le kellett folytatni az autóra, amellyel az ellenőrzést végzik majd és a szkennelési rendszerre is” – árulta el Hájos Zoltán polgármester. Hozzátette, a belvárosi nappali parkolást a rendőrség egy okostelefonos applikáció segítségével végzi, a hatalmas lakótelepeken viszont ez nem hatékony.

„Van azonban olyan technológia, amely lehetővé teszi a rendszámok felismerését sötétben és rossz időjárás esetén is.” – jegyezte meg a polgármester. A rendszer áfa nélkül 66 820 euróba kerül, emellett vásároltak egy autót, amellyel a városi rendőrség az ellenőrzést végzi majd, ez pedig a szükséges felszereléssel együtt áfa nélkül 21 500 euró volt.

A meglévő parkolóautomaták átprogramozással együtt 10 200 euróba kerültek, a parkolási rendszer kiépítése pedig további 21 ezer eurót igényelt.  Kamerából nyolc is lesz az autón, szenzorokkal felszerelve. Ezek fogják a bármilyen szögben parkoló gépjárművek rendszámait összevetni a regisztráltakéval. A polgármester ennek kapcsán elmondta, hogy a rendszer nagyon precíz, az érte kifizetett pénz pedig egy-másfél éven belül megtérülhet. Viszonylag gyorsan ellenőrizhetők a lakótelepi parkolók, a szkennelés ugyanis haladás közben is működik.

Forrás: tasr, parameter.sk

Kövessen minket: Facebook


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek