Szvetlana Volnova: Megismétlődhet Kárpátalján is a krími forgatókönyv

Már régen megértek a feltételek arra, hogy Kárpátalja kiváljon Ukrajnából. És ahogy az ukrán államgépezet esik szét, megeshet, hogy a Nyugat áldását adja egy népszavazásra.

Az ungvári magyar főkonzulátus épületénél fölavatták a magyar államiság egyik kulcsfontosságú jelképének, Szent István koronájának az emlékművét. Ez kiváltotta az ukrán sajtó és a helyi nacionál-soviniszták dühét. Akik ebben politikai provokációt láttak, mivel ezt a jelképet a főkonzulátus területét körbevevő kerítésen kívül – vagyis nem Magyarország diplomáciai szempontból területén, hanem ukrán területen – állították fel.”

Jelenti-e ez azt, hogy a kárpátaljai magyarok jogot formálnak Kárpátaljára? Erről Szvetlana Volnova történész, szakértő nyilatkozott a „Novorosszija” tájékoztató ügynökség tudósítójának.

„Azzal, hogy felállították a magyar államiság jelképének emlékművét, a kárpátaljai magyarok tudatni akarták, hogy ők egy nép. Olyan nép, amelynek jogai sérülnek a mostani kijevi rezsim által. Ez válasz a magyarok asszimilálásának Kijev által folytatott politikájára. Válasz az ukrán nacionál-soviniszták által a magyar aktivistákra gyakorolt nyomásra. Válasz a magyar iskolák betiltására” – fejtegette a szakértő.

A szakértő hozzátette: Kijevnek a kárpátaljai magyarság asszimilálására irányuló politikája megengedhetetlen egy olyan régióban, ahol a magyarok a lakosság több mint 12 százalékát adják.

„Kárpátalján vannak olyan körzetek, ahol a helyi lakosság régóta egy tömbben él. Voltam például Beregszászon. Ott mindenütt Magyarország és az Európai Unió zászlai vannak kitéve. A helyi lakosság órái a budapesti idő szerint járnak, a helyi tömegtájékoztatás magyar nyelven folyik. Kárpátalján amellett, a kettős állampolgársággal kapcsolatos törvényi tiltás dacára, az embereknél legkevesebb 200 ezer magyar útlevél található. A magyar útlevéllel rendelkező kárpátaljai magyar nyugdíjasok 1497 hrivnya helyett 1497 eurót kapnak. Mint láthatjuk, Magyarország érdekelt abban, hogy megőriződjön a kárpátaljai magyarok magyar identitástudata” – fejtegette Volnova.

Forrás: Orosz Hírek


Hasonló cikkek