Tamaskó – Komjáti Anett szülővárosában állította ki képeit

Kalocsán született, Szekszárdon él és alkot.

Mindig is szeretett rajzolni, gyermekkorától kezdve érdekli a művészet. Emellett a sport is központi helyet foglal el az életében. Köszönhetően Kalocsa nagy múltú röplabdás életének, ez a csapatsport magával sodorta. Harmincnyolc évesen azonban ismét megtalálta a művészet. Festeni kezdett újra.  Ez az első önálló kiállítása.

2017-ben találkozott Biszák László festőművésszel. Az ő támogatásával és az ő javaslatára tagja lett a szekszárdi Bárka művészeti klubnak. A Bárka szalon rendszeresen kiállítást szervez különböző Tolna megyei településeken és Szekszárdon. Közös festéseket tartanak és támogatják egymást.

A portré és az ember az, amit szívesen festek. Az arc, a szemek kifejező ereje, az érzések tükröződése, színeik árnyalatainak vizsgálata, ami igazán feltölt. Az emberi arcból, ha jó megfigyelő vagy, olvashatsz. A különleges arcokkal, melyeket megfestek, csupán erre a megfigyelésre szeretném ösztönözni az embereket.” – vallja az alkotó.

Húsz olajfestmény került most bemutatásra, melyek a kalocsai Tomori Pál Könyvtár épületében tekinthetők meg. A Kalocsai Kortárs Művészeti Klub és a Tomori Pál Városi Könyvtár közös programjaként került megrendezésre a tárlat.

Tamaskó- Komjáti Anett alkotómunkájában fontosak az őt körülvevő érzések bemutatása. Figuráin lényeges szerepet kap a nemek összemosódása.

Mindegyik festményhez tartozik egy haiku, melyeket a volt osztálytárs Gerencsér-Szegezdy Gabriella irt. Így kaptak más jelentést, új mondanivalót munkái. Ez hálás műfaj, mert a befogadót könnyebben beszippanthatja igy az alkotás.

A megnyitón Csikós Marianna könyvtárigazgató rövid köszöntőjét követően, Kiss István nyugalmazott rajztanár ismertette meg az alkotó munkáit az érdeklődőkkel.

A művész nem önjelölt, ő a kiválasztott, a hitelesítő. A művészet a szépségszeretők vígasztalása. A művészet hit, tehát vallás, hitvallás. Kinyilatkoztatás és nem ködösítés. Iránytű, szeizmográf, ami mindig időszerű.” – fogalmazott beszédében.

A festményeket a haiku versekkel Kvalla Gábor hangolta össze. Kivetítőn nézhette a nem csekély számmal megjelent közönség a festményeket, és a hozzájuk irt szövegeket. Az esten az Adorate együttes játszott hangulatos zenét.

A tárlat 2019. január 14 –ig tekinthető meg, a Kalocsán a Szent István u 2-4, 2 emeletén, a Gyermekkönyvtár előtt.

Cserenkó Gábor

 

Kultúra | Pannon Hírnök 

Kövessen minket: Facebook


Hasonló cikkek