Tanácsadója szerint Zelenszkij erős csapatot épít, ha megnyeri a választást

Volodimir Zelenszkij erős szakértői csapatot épít maga köré, ha megnyeri az elnökválasztást Ukrajnában

– jelentette ki Olekszandr Daniljuk volt pénzügyminiszter, az elnökjelölt humorista-producer tanácsadója.

Zelenszkij nem állítja, hogy minden kérdésben szakértő, hanem azt mondja, hogy egy mindennél erősebb csapatot szed össze, és hallgatni fog a tanácsaira” – fejtette ki a volt tárcavezető az ICTV ukrán tévének nyilatkozva. Hozzáfűzte, hogy nincs a világon egy ember sem, aki egyedül tudna irányítani egy olyan nagy országot, mint Ukrajna.

Meggyőződését fejezte ki, hogy Zelenszkij képes lesz nemzetközi tárgyalásokat folytatni, ha felkészül rájuk.
A Nyugaton jó kapcsolatokkal rendelkező, jó pénzügyi szakember hírében álló Daniljukot tavaly júniusban menesztette a parlament Volodimir Hrojszman miniszterelnök javaslatára, miután személyes konfliktus alakult ki közte és kormányfő között, és korrupcióval vádolta meg a kabinetet.

Közben Bohdan Jaremenko volt karrierdiplomata, a Majdani Külügyek nevű civil szervezet vezetője a Glavred című ukrán hírportálon kedden közölt cikkében szintén sürgette Zelenszkijt, hogy ideje bemutatnia háttércsapatát a választóknak.

Az ukrán elnökválasztási helyzetet külpolitikai szempontból elemezve azt emelte ki, hogy Zelenszkijt nem kötik kötelezettségvállalások sem Oroszországhoz, sem a Nyugathoz, ami – ha ő lesz az államfő – majd szabadabb mozgásteret biztosít neki akár az IMF-fel folyó hiteltárgyalásokon, akár a Donyec-medencei válság rendezésében is. A kérdés az, hogy tud-e majd élni ezzel a lehetőséggel, és ezért is fontos, kik lesznek majd ebben a segítségére – mutatott rá.

Zelenszkij első fordulóbeli magas támogatottságát Jaremenko azzal magyarázta, hogy a 2014-es európai integrációt követelő és hatalomváltó Majdan-tüntetések után a politikusok nem teljesítették ígéreteiket. “Az állampolgárok megmutatták, hogy ebben az országban egyformán nem szabad Ukrajnát Oroszország felé vinni, hazudni és lopni, mint (Viktor) Janukovics (leváltott államfő), de azt sem, amit (Petro) Porosenko (jelenlegi elnök) tesz: az Európai Unióhoz való közeledésről beszélni, és közben ugyanúgy hazudni és lopni” – fogalmazott. Szerinte pozitív trend az, hogy a polgárok 30 százaléka egy teljesen új embert keresett, aki nem piszkította be magát a korábbi politikai rendszerekben. Ez az ukrán állampolgárok érettségét mutatja. Úgy vélte, ha Porosenko a két forduló között továbbra is lejárató kampányt folytat Zelenszkij ellen, azzal csak neki kedvez, ha viszont hangnemet vált, és megpróbál pozitív párbeszédet folytatni, akkor – ha nem is nyeri meg a választást, de – legalább méltósággal távozhat posztjáról.

Forrás: mti.hu

 


Hasonló cikkek