Táncra fel! – Kezdődik a Horizont táncfesztivál

Jelenet a Performing Group “TRASHedy” előadásából

 

Hagyományteremtő céllal, idén először rendezi meg a Miskolci Nemzeti Színház a Horizont Nemzetközi Kortárstánc Fesztivált április 25-29. között. Az eseménysorozatra neves külföldi és hazai alkotókat, társulatokat hívott meg a szervező, Miskolci Balett.

A találkozó programjában a magyar táncélet nagyjai mellett bemutatkoznak francia, lengyel, olasz, német együttesek, akik színvonalas produkciókkal igyekeznek a nézők számára bizonyítani, hogy a kortárstánc nem egy elvont valami, hanem képes szórakoztatni, és mindenki számára érthető színházi élményt nyújtani.

Francia társulat nyitja a fesztivált a Kamaraszínházban. Reunion szigetéről érkezik a Soul City Company április 25-én, míg a Játékszínben aznap este egy lengyel produkció látható. Az improvizációkra épülő Moving out című előadás Anna Piotrowska koreográfus, rendező munkáját dicséri.

Jelenet a Requiem című produkcióból

Április 26-án, a Kamarában a Kecskemét City Balett Requiem címmel, Mozart zenéjén keresztül beszél a gyászról, azonban érdekes nézőpontból, mert egy kisfiú szemén át vizsgálják meg a témát. A Játékszínben Japanese Garden néven egy olasz társulat, a Compagnia TPO tart interaktív tánc- és színpadi produkciót gyerekek számára.

Április 27-én a német Performing Group szokatlan színházi eszközökkel, humorral beszél és motivál a tánc nyelvén a tudatos életmódra, valamint a környezetvédelemre. Sor kerül aznap még a magyar Trojka Színházi Társulás előadására is: Kafka novellája,  Egy falusi orvos átiratából készült darabot mutatnak be a közönségnek.

Április 28-án a Feledy Project Szálkák produkcióját, Pilinszky János azonos című kötete inspirálta, és sajátos formanyelvén mesél az emberekről.

Április 29-én, szombaton a Miskolci Balett ­– Gergye Krisztián rendezésében készült- Harlequinade bemutatója zárja a kortárstánc fesztivált.

Jelenet az olasz társulat “Japánkert” előadásából

(A fényképek forrása: Miskolci Nemzeti Színház)


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek