Tánctalálkozó és Zeneszüret fesztivál Pécsett

A Zeneszüret Fesztivál művészeinek fanfármuzsikájával és Ficzek Ferenc animációs és fotókiállításának megnyitójával kedden kezdetét vette a 10. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó, amely október 3-ig tizenöt produkcióval és négy táncházi rendezvénnyel várja a közönséget.

Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár a pécsi Kodály Központban rendezett ünnepélyes megnyitón kijelentette: “a magyar táncművészet napjainkban él, és élőbb, mint valaha“. A politikus azon reményének adott hangot, hogy idén is telt házas érdeklődés mellett zajlik  “az egy évtized alatt szakmai-művészeti eseménnyé szilárdult” találkozó.

Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár beszédet mond a tizedik Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó megnyitóján a pécsi Kodály Központban 2016. szeptember 27-én. Balról Rázga Miklós, a Pécsi Nemzeti Színház igazgatója, jobbról Vincze Balázs, a Pécsi Balett igazgatója, a találkozó alapítója. A Zeneszüret Fesztivál művészeinek fanfármuzsikájával és Ficzek Ferenc animációs és fotókiállításának megnyitójával vette kezdetét a tánctalálkozó, amely október 3-ig tizenöt produkcióval és négy táncházi rendezvénnyel várja a közönséget. MTI Fotó: Lendvai Péter
Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár beszédet mond a tizedik Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó megnyitóján a pécsi Kodály Központban 2016. szeptember 27-én. Balról Rázga Miklós, a Pécsi Nemzeti Színház igazgatója, jobbról Vincze Balázs, a Pécsi Balett igazgatója, a találkozó alapítója. MTI Fotó: Lendvai Péter

Hoppál Péter a kulturális intézményrendszert érintő fejlesztésekre utalva arról beszélt, hogy “egy felfelé ívelő, reneszánsz kor” részesei lehetünk. Példaként említette a kulturális vonatkozású építkezéseket, a vidéki színházak felújítását, illetve a pécsi Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. 1,7 milliárd forintos “állami megerősítését”. Az államtitkár kijelentette: a mai magyar kultúrpolitika innovatív, gondolkodó elmékre és az értékek tiszteletére, megőrzésére számít.

Páva Zsolt, Pécs polgármestere a város élete fontos mérföldkövének nevezte a tánctalálkozót, emlékeztetve arra, hogy a Pécsi Balett 1961-es megalapítása jelentette a város jelenlegi kulturális arculatának “első ecsetvonását”. A polgármester úgy vélekedett: Eck Imre, a pécsi tánctársulat alapítójának távozása utáni stagnálást követően a tánctalálkozó állította új, progresszív, modern pályára az együttest.

A Pécsi Művészeti Szakgimnázium növendékei a tizedik Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó megnyitója előtt a pécsi Kodály Központban 2016. szeptember 27-én. A Zeneszüret Fesztivál művészeinek fanfármuzsikájával és Ficzek Ferenc animációs és fotókiállításának megnyitójával vette kezdetét a tánctalálkozó, amely október 3-ig tizenöt produkcióval és négy táncházi rendezvénnyel várja a közönséget. MTI Fotó: Lendvai Péter
A Pécsi Művészeti Szakgimnázium növendékei a tizedik Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó megnyitója előtt a pécsi Kodály Központban 2016. szeptember 27-én. MTI Fotó: Lendvai Péter

A rendezvénysorozaton húsz együttes 200 művésze lép a színpadra. A tánctalálkozón mások mellett fellép a Magyar Nemzeti Balett, az izraeli Kamea Dance Company, a Győri Balett, a Frenák Pál Társulat és a Közép-Európa Táncszínház.

A tánctalálkozó programjaival egy időben rendezik meg Pécsett – a Londoni Filharmonikus Zenekar részvételével – a Zeneszüret Fesztivált, amelynek október 2-ig tartó rendezvényein is a táncművészet kerül középpontba.

Kép és szöveg: MTI


Hasonló cikkek