Tanévkezdés zarándoklattal és szabadtéri szentmisével

Rendhagyó módon emlékeztek meg a tanévkezdésről a dunakeszi római katolikus egyházközségek hívei, akik gyalogos zarándoklaton vettek részt a város határában lévő Árpád-kori templom romjához.

P1090616
PTV Fotó: Tihanyi-Konda Szilvia

A közel 6 km hosszú gyalogtúrára mintegy 250 fő vállalkozott, de további közel száz hívő – főként idősek és kisgyerekes családok – autókkal és busszal csatlakoztak az eseményhez, melynek bevételét a hamarosan Dunakeszin épülő új iskolaépület készítéséhez ajánlották fel.

A 13. századi  – ma már műemléki védelmet élvező – romokat szépen rendben tartott park veszi körül. Itt ideiglenesen felállított padok várták az érkezőket. A négy katolikus egyházközség közös szentmiséje „A lélek az, ami éltet” mottóra épült. Az egykoron Szűz Máriának szentelt katolikus templom romjai körül e napon több száz hívő gyűlt össze.  A boltozatosan behajló fák kiváló akusztikát adtak a közös énekléshez.

P1090740
PTV Fotó: Tihanyi-Konda Szilvia

„Ez a hely azok szellemiségének öröksége, akik valamikor ezt a templomot építették. Nem hiába – ezt mutatja az is, hogy milyen hihetetlenül gyorsan fejlődő településről zarándokoltunk most ide.  Mi annak vagyunk a gyümölcse, hogy itt valami elkezdődött.” – volt párhuzamot a misét celebráló alagi Szent Imre templom plébánosa  a jelennel.

Mintegy 300 darab kiosztott programfüzet segítette a jelenlévőket a mise szövegének és eseményeinek követésében.  A fárasztó délelőtt végén több busz fordulóval történt a hívek visszaszállítása.

 


Hasonló cikkek