Tanulmány: a „fehérség” betegség — üdvözlet a fordított rasszizmus korában

Egy amerikai tudományos lap olyan tanulmányt tett közzé, ami a fehérséget „parazita állapotnak” nevezi, mely még nem rendelkezik „megfelelő tartós gyógymóddal” – írja a Mandiner. 

Donald Moss a Saybrooke Egyetem tanára, akinek specialitása közé tartozik a hipnózis és a „wellness coaching”. A tanár ezúttal azonban kilépett saját szakterületéről és a „fehérségről” írt áltudományos tanulmányt. Moss egy cikkét a  Journal of the American Psychoanalytic Association közölte májusban, amelyben a fehérséget „rosszindulatú, parazita jellegű állapotnak”, valamint  „veszélyes, diszkriminatív és perverz mentális állapotnak” írja le.

A „Fehérség, mint állapot” (On Having Whiteness) című cikke az állítja, hogy a fehérség „jogos uralomérzetet teremt, amely lehetővé teszi a parazita fehérség gazdájának, hogy korlátlan hatalommal, korlátozás nélküli erővel, irgalom nélküli erőszakkal éljen, mely ösztönzi a gyűlöletre és a terrorizmusra”.

Moss egyébként maga is fehér férfi. Moss cikke nem az első alkalom, hogy a tudósok arra törekednek, hogy a „fehérséget” intézményileg elismert patológiaként kezeljék, amelyre gyógymódot kell kidolgozni.

A Federalist Noel Ignatjevet, egy már elhunyt történészt, a Harvard oktatóját és a Kommunista Párt egykori tagját idézi, aki megalapította a „Fajáruló” című folyóiratot, amelynek mottója „A fehérség elárulása az emberiség iránti hűség” volt.

Ignatjev úgy vélte, hogy a fehér faj társadalmilag konstruált patológia, nem pedig biológiai valóság.

Az elmúlt években az Egyesült Államokban egyre népszerűbbé vált a fehér bőrszínre, mint „bűnös tulajdonságra” tekinteni, ami az ősök „elnyomó magatartására” emlékezetet. A korábban csak marxista egyetemi körökben ismert „fehér bűnösség”, „fehér privilégium” szavak bekúsztak a főáramba. Egyes teoretikus megalkották az elméletet, hogy a fehér emberek felelősek az elődeik valódi és kitalált bűneiért. 2020 nyarán tömeges tüntetéseken a fehér tüntetők több alkalommal letérdeltek a fekete tüntetők előtt, hogy jelezzék „bűnbánatukat”.

A „fehér bűnösség” miatti vezeklésre kész iparág épült, aminek egyik legsikeresebb sarlatánja Robin DiAngelo a „Fehér törékenység” című könyv szerzője, amelyben a fehéreket oktatja, hogyan tudnak bűnbánatot nyerni arra, hogy fehérnek születtek. DiAngelo hatalmas összegeket kap azért, hogy különböző cégeknek tartson oktatásokat.

Néhány hónapja a Coca-Cola egyik dolgozója lefotózta, hogy egy belső oktatáson arra kérte multinacionális cég a munkavállalóit, hogy „legyenek kevésbé fehérek.”

A „fehér bűnösség” kollektivizálja a fehér bőrszínű lakosságot, és kihasználja azt, hogy az Egyesült Államokban a múltban valóban komoly problémát jelentett a rasszizmus.

 

Forrás: mandiner.hu/neokohn

 

 

Múlt-Jelen-Jövő | Pannon Hírnök 

Kövessen minket: Facebook 

 


Hasonló cikkek