Tanya- és falugondnokoknak indult képzés Kecskeméten

Hiányszakma fellendítése?

Hét megye összefogásával és a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat koordinálásában 170 órás képzés indult a falu- és tanyagondnokok számára hétfőn Kecskeméten, a Kecskeméti Szakképzési Centrum (KSZC) Gróf Károlyi Sándor Technikumában. A február 15-ig tartó oktatás során a szakemberek olyan elméleti és gyakorlati képzést kapnak, amit mindennapi munkájuk során jól hasznosíthatnak.

A Komárom-Esztergom, Veszprém, Fejér, Jász-Nagykun-Szolnok, Pest, Csongrád-Csanád és Bács-Kiskun megye szakemberei számára indított továbbképzés indításakor Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke mondott köszöntőt. Elmondta, hogy tavaly nyílt meg a lehetőség, hogy tanfolyamot indítson az önkormányzat és hangsúlyozta: fontos számukra, hogy a megyebeli tanya- és falugondnokokat helyben képezhessék. A továbbképzésre 40 fő jelentkezett, 20 résztvevő Kecskeméten, a dunántúli szakembereket pedig Veszprémben képzik. Emlékeztetett, hogy megyénk rendelkezik az ország legkiterjedtebb tanyavilágával és összesen 70 településen működik tanya- és falugondnoki szolgálat.

Az elnök hangsúlyozta, hogy a képzés kapcsolatépítéshez is kiváló lehetőséget jelent a szakemberek számára, valamint a tudás- és tapasztalatmegosztásnak is terepe lehet és közösen dolgozhatnak azért, hogy a tanyákon, vidéki településeken élők számára még hatékonyabb segítséget jelentsenek. Az elnök hangsúlyozta, hogy a tanya- és falugondnokok munkája szoros emberi kapcsolaton alapuló felelősségteljes hivatás, melynek hatékony gyakorlásához hozzájárul a tanfolyam.

Leviczky Cirill, a KSZC kancellárja elmondta, hogy megtiszteltetés számukra a tanfolyam megtartásának lehetősége. Szem előtt tartják képzés minőségét és várják a résztvevő gyakorlati szakemberek visszajelzését, hogy tovább javítsák a tudásátadás színvonalát. A kurzus egyharmad elméleti és kétharmad gyakorlati tudást ölel fel, ami államilag elismert, a centrum szakértői által kidolgozott tananyag.

Ignácz Bence főigazgató arra kérte a résztvevőket, hogy mindenki vigyen haza valamit magával a több hónapos képzésből. A mindennapi munka során hasznos tudást kapnak.

A képzés várhatóan a következő években is folytatódik majd. – írja a BAON.hu

Révhegyi Andrea


Hasonló cikkek