Táplálkozási ajánlás a tengerentúlról

Nem könnyű egészségesen élni napjaink felgyorsult világában. Sajnos hazánkban is ijesztő méreteket ölt a súlytöbblettel rendelkezők száma, az egészségtelen életmód mintapéldája azonban az Amerikai Egyesült Államok.

Köztudott, hogy az USA-ban egyre nagyobb az elhízottak és a túlsúlyosak aránya, köszönhetően az ottani rohanó életmódnak, no meg a minden sarkon megtalálható gyorséttermeknek. Az amerikai étkezési szokásoknak köze nincs az egészséges életmódhoz. Az Egyesült Államok polgárainak közel negyede a konyhát csak arra használja, hogy gyorsfagyasztott ételt melegítsen a mikróban, és azoknak a száma is elég magas, akik az otthonevés helyett a különböző gyorséttermekben való étkezést választják. A cukrozott üdítőitalok mértéktelen fogyasztása pedig már csak hab a tortán. A tipikus amerikai étrend – amellett, hogy egyenes út az elhízáshoz – bizonyítottan károsítja az immunrendszert, autoimmun problémákhoz, valamint gyulladásos és daganatos megbetegedésekhez vezet.

Mivel az átlagos amerikai életmód követése mellett szinte lehetetlen megőrizni az esztétikus megjelenést (és sajnos az egészséget is), hol máshol lehetne nagyobb fogyókúra-őrület, mint a tengerentúlon. Az USA-ban élő nők folyamatos fogyókúralázban égnek; a legkülönbözőbb – a hagyományostól az extrémig terjedő – fogyókúrás módszerekkel találkozhatunk az országban.

Mivelhogy – népszerűségüknél fogva – ezekről a diétákról minden információ elérhető a világhálón és a különböző szakkönyvekben, ezért következzen most egy, az egészséges étkezésről szóló általános ajánlás az Egyesült Államokból.

Az amerikai ajánlás szerint:

  • A reggelit semmiképpen sem szabad kihagyni. Ez az étkezés legyen proteinben gazdag, tartalmazzon teljes kiőrlésű gabonaféléket és gyümölcsöt. Ez a módszer segít megakadályozni a vércukorszint ingadozását. A vércukor szinten tartása pedig elengedhetetlen az optimális anyagcseréhez, illetve a zsírégetés beindításához.
  • Több folyadékot kell inni. Nem szódát, nem gyümölcsleveket, nem alkoholtartalmú és egyéb italokat, hanem vizet és kávét (természetesen cukor nélkül). E módszer alkalmazásával akár már két hét alatt jelentős súlycsökkenés tapasztalható.
  • Több halételt kell enni. A halfélék alacsony kalóriatartalmú élelmiszerek, a bennük található omega-3 zsírsavak jótékony hatással vannak az agyműködésre, csökkentik a daganatos megbetegedések kialakulásának kockázatát, és segítenek a test gyulladásos folyamatainak leküzdésében.
  • Sok zöldséget és gyümölcsöt kell fogyasztani. A következő gyümölcsök antioxidáns vegyületeket is tartalmaznak, melynek köszönhetően nemcsak a fogyókúra eredményességéhez járulnak hozzá, de segítenek megőrizni az egészséget is: alma, körte, szilva, cseresznye, meggy, őszibarack, szőlő, eper, málna, feketeszeder, ribizli, áfonya, görögdinnye, sárgadinnye, citrom, narancs, grapefruit, ananász.
  • Teljes kiőrlésű gabonát kell enni. A teljes kiőrlésű gabonafélék számos vitamint, ásványi anyagot és rostokat tartalmaznak, melyek kedvező hatással bírnak az egészségre. A teljes kiőrlésű kenyér- és tésztafélék, valamint a barna rizs fogyasztása csökkenti a szív- és légzőszervi megbetegedések, illetve a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát, és nem utolsó sorban segít a fogyásban.
  • A tejtermékek közül az alacsony zsírtartalmúakat kell választani. Tejtermékekre szükség van a kalcium és a D-vitamin tartalmuk miatt, ami elengedhetetlen a csontképzéshez. Ezekből azonban ajánlatos az alacsony zsírtartalmú változatokat fogyasztani.
  • Többször kell enni, keveset. A három nagy étkezés – reggeli, ebéd, vacsora – közé érdemes beilleszteni két kisebb étkezést. Az egyiket reggeli és ebéd közé (ez az étkezés nálunk a tízórai), a másik két kisebb étkezést az ebéd és a vacsora közé (ez nálunk az uzsonna). A főétkezések közé beillesztett kisebb étkezések szintén segítenek a szervezet inzulinszintjének szinten tartásában, így aztán ebédre és vacsorára kevesebb élelemmel is beéri a szervezetünk.

Hasonló cikkek