Tartalmas kikapcsolódás a Vizek Városában

Tata a Gerecse-hegység lábánál található. A kedvező természeti környezet, a számos történelmi nevezetesség, valamint a turistacsalogató programok  hatására évről évre rengetegen kerekednek fel, hogy itt töltsék szabadságuk napjait.

Melegvizű források, hatalmas tavak, csörgedező patakok teszik Tatát a “Vizek Városává” a települést, mely éppen ezen adottságai miatt már az őskorban is lakott hely volt, a rómaiak pedig kiváló fürdővárosnak tartották a Pannonia északi részén, a Gerecse és a Vértes hegység ölelésében fekvő egykori Brigetio-t.

A több mint 200 hektáron elterülő Tatai Öreg-tó Magyarország egyik legidősebb mesterséges tava, amelyet már a honfoglalás korában is hasznosítottak. A középkorban a tó és a hozzá tartozó mocsárrendszer a Tatai vár védelmét szolgálta. Itt ma is számos vízi sportnak hódolhatunk itt, hajókázhatunk a vizén vagy éppen horgászhatunk a partján.

 

Fürdőzésre ugyan nem ajánlják az évente lehalászott Öreg-tó vizét, ám a közeli Fényes-források enyhén szénsavas vizében lehet pancsolni, itt gyerekes családok által is kedvelt stand áll a pihenni vágyók rendelkezésére. Több más állóvíz is várja a látogatókat Tatán: ilyen a Cseke-tó és a Réti-tavak, amelyek ugyancsak kiváló horgászhelyek. Régebben több vízimalom is működött errefelé, ezek némelyike ma múzeumként funkcionál.

Látványosságok és pihenés Tatán

A város ismertebb nevezetességei Szent Kereszt-plébániatemplom, az Esterházy-kastély, a Kapucinus-templom, az Öreg vár, az Angolkert, a Kiskastély, és a ma rendezvényközpontként működő Pálma ház, vagy a műemléki védettséget élvező Víztorony, amely alkalmanként kiállításoknak is helyet ad. Mivel nagy belső terében kiváló az akusztika, gyakori, hogy hangversenyeket is rendeznek a Vízitoronyban.

 

Sok szép kirándulásra nyújt lehetőséget a környék, de a két tó partja, a parkok, a malmok, a templomok, a múzeumok, a kastély, a vár – mind-mind felfedezésre csábít. Ha romantikus, csendes sétára vágyunk, az Angolkert és az arborétum szépen gondozott ösvényein is barangolhatunk, ahol 31 hektáros területen mintegy 380 örökzöld és 40 lomblevelű fa- és cserjefaj él. Érdemes a Cseke-tó mesébe illő békés környezetébe is ellátogatni.

A tataiak évről évre színes programokkal várják az ide látogató turistákat.  Ilyen program a Tatai Sokadalom, a Víz Zene Virág fesztivál, Barokk fesztivál, a szabadtéri nyári színházi napok, amelyekhez gyönyörű, látványos környezetet teremt az Öreg-tó és a tatai vár. Kihagyhatatlan, különleges élményekre ad lehetőséget az ősszel megrendezett  Öreg-tavi Nagy Halászat és a Vadlúd Sokadalom.

 

lovasok_a_templomnal03tata

 

Ezen a hétvégén pedig a Tatai Lovasünnep várja a résztvevőket az Öreg-tó partján, a Kastély téren és a lovardában. Az egész család jól érezheti magát a lovas, hagyományőrző és szabadidős programokon és ingyenes koncerteken. Ha teheti, Ön is látogasson el a több napos rendezvényre!

 

Képek forrása:

iranymagyarorszag.hu, gyerekkel.hu, www.panoramio.com, www.tata.hu


Hasonló cikkek