Tarthatatlannak ítéli a helyzetet a zaporizzsjai atomerőműben a NAÜ

Azonnali biztonsági zónát akar kialakíttatni a zaporizzsjai atomerőmű körül a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ), hogy elkerülhető legyen egy atomkatasztrófa. Ez abban az 52 oldalas ajánlásban áll, amelyet a szervezet szakértői adtak ki múlt heti helyszíni látogatásuk alapján.

 

 

A katonai cselekmények állandó veszélyt jelentenek

 

“Nukleáris vészhelyzet eddig nem alakult ki, de a katonai cselekmények állandó veszélyt jelentenek a nukleáris biztonságra és védelemre, mert kritikus biztosági funkciók sérülhettek – különösen a radioaktivitás visszatartása és a reaktor hűtése” – olvasható a jelentésben, amelynek nyilvánossága kerüléskor az orosz- és ukrán erők ismét egymást kezdték vádolni az atomerőmű körüli támadásokkal. Moszkva azt állítja, hogy az utóbbi 24 órában három ukrán lövedék csapódott be a létesítmény területére.

 

 

A zaporizzsjai atomerőműbe már csak egyetlen reaktor működik

 

Két nemzetközi ellenőr ott maradt Zaporizzsjában. Az orosz kézen lévő dél-ukrajnai atomerőműben már csak egyetlen reaktor működik, amely kizárólag a létesítmény saját szükségletei számára termel áramot. A szakértők szerint a hűtőrendszer biztonságos működése érdekében vissza kellene kapcsolni a külső hálózatra. Zaporizzsjai jelentését a NAÜ sürgősen a Biztonsági Tanács elé terjeszti.

 

Emlékeztető

Kijev, 2022. szeptember 5., hétfő (MTI) – Az orosz erők ágyúzásai okozta tűz miatt lekapcsolódott az utolsó vezeték is, amely a zaporizzsjai atomerőműben megtermelt áramot továbbította az ukrán hálózatba – közölte hétfő délután az ukrajnai atomerőműveket üzemeltető Enerhoatom vállalat. A Telegram üzenetküldő alkalmazáson kiadott közlemény szerint egy 330 kilovoltos villamosenergia-átviteli vezeték kapcsolódott le. Az Enerhoatom kiemelte, hogy ez volt az utolsó vezeték, amely összekötötte a zaporizzsjai atomerőmű és a hőerőmű közti csomópontot Ukrajna energiarendszerével. Ennek következményeként a 6-os számú energiablokk lemerült, és lekapcsolódott a hálózatról, és most csak a nukleáris létesítmény saját áramszükségleteit elégíti ki. A vállalat közlése szerint az atomerőművet az ukrán energiahálózattal összekötő többi vezeték már korábban megsérült. Megjegyezték, hogy az orosz erők az elmúlt három napban intenzíven ágyúzták az atomerőmű környékét.

 

Forrás: euronews.com

Amennyiben tetszik a tartalmak sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon!

 


Hasonló cikkek