Tartós csiphiány várható

A félvezetők globális hiánya és az ellátási láncok szakadozása következtében idén akár 7,1 millióval kevesebb autó készülhet el az IHS Markit legfrissebb jelentése szerint.

Elhúzódó csiphiányra kell számítani, bár most a gyártás helyett az összeszerelés és a tesztelés lehet a félvezetők kínálatának szűk keresztmetszete. Leghamarabb 2022 második negyedévében stabilizálódhat az ellátás.

Az üzleti intelligenciával foglalkozó vállalat így 2021-re 80,78 millió gépjármű elkészültével számol, ami ugyan meghaladja a járvány sújtotta 2020-as értéket 8,3 százalékkal, ám jelentősen elmarad a 2017-ben és 2018-ban elért 97 milliós csúcsoktól – írta a Világgazdaság

Az autóipar és a csipellátás a vállalat szerint leghamarabb 2022 második negyedévére stabilizálódhat. A jelentés szerint az év első felében a csipek gyártása okozta a kapacitások szűkösségét, míg a második félévben azok összeszerelése és tesztelése kerülhet veszélybe, különös tekintettel arra, hogy ezek a folyamatok elsősorban Kínában, Dél-Koreában, Japánban, Szingapúrban, a Fülöp-szigeteken, Indonéziában, Thaiföldön, Vietnámban és Malajziában zajlanak és ezen országok közül számos helyen alacsony az átoltottság mértéke és a koronavírus-járvány újabbnál újabb hullámai lezárásokra kényszeríthetik őket.

Az IHS Markit prognózisa szerint 2022 második negyedévében stabilizálódhat leghamarabb a kínálat, azonban valódi fellendülésre csak az év második felében van esély.

A jelentés kiemeli, hogy az Infineon és az Intel arra figyelmeztetett, hogy akár teljes 2022-es évet is érintheti a félvezetők hiánya.

A csiphiány Magyarországot is érzékenyen érinti, ahogy a PannonHírnök is korábban beszámolt róla  a Mercedes kecskeméti gyára is ennek következtében állt le három hétre, amit aztán még egy héttel meghosszabbítottak, illetve június elején az Audi Hungáriánál szünetelt a termelés.


Hasonló cikkek