Tavaly 1406 családon belüli erőszakkal kapcsolatos esetet regisztrált a rendőrség Szlovákiában

A rendőrség tavaly 1406 családon belüli erőszakkal kapcsolatos esetet regisztrált. A legtöbb áldozat az elkövető felesége vagy élettársa volt.

A belügyi tárca tavaly júliusban indított egy kampányt is Holnaptól címmel, melynek célja a családon belüli erőszak elleni hatékonyabb küzdelem. A rendőrség fokozott figyelmet fordít a családon belüli erőszakra, minden bejelentett esetet külön-külön kivizsgálnak. A rendőröket felhatalmazták, hogy az erőszakos személyt 10 napra kitiltsák a közös lakásból. Ez idő alatt az illetőnek legalább 10 méteres távolságot kell tartania a veszélyeztetett személytől.

Januártól hatályba lépett az az igazságügyi minisztérium által kidolgozott új jogszabály is, melynek értelmében a bíróságnak kötelessége tájékoztatni a büntetés-végrehajtási intézetet abban az esetben, ha családon belüli erőszak miatt ítélnek el valakit. Az elkövető szabadlábra helyezése esetén a rendőrök így időben intézkedhetnek a veszélyeztetett személyek védelméről. „A tapasztalataink szerint ugyanis az erőszakos férfi elkülönítése a partnerétől, illetve esetleges megbüntetése még nem jelenti azt, hogy nem fog újra erőszakoskodni a szabadlábra helyezése után.” – fűzte hozzá Paulenová szóvivő.

A családon belüli erőszak áldozatai a bűncselekmények áldozatai számára fenntartott 8 tájékoztatási irodában is kérhetnek segítséget. A megyeszékhelyeken található irodákat felkereső személyek 14,8%-a már most is családon belüli erőszak áldozata.

A belügyi tárca indítványozta az Állami Lakásfejlesztési Alapról szóló törvény módosítását is. A cél az, hogy azok a kérvényezők, akik bizonyítottan családon belüli erőszak áldozatai, előnyt élvezzenek.

Folyamatban van egy új mobilalkalmazás (“Pomáham chrániť”) tesztelése is. Az alkalmazás részét fogja képezni egy ún. pánikgomb, amelynek megnyomása esetén a rendőrség azonnal megkapja a segítséget kérő személy tartózkodási helyének GPS-adatait. Ez az alkalmazás olyan helyzetekben segíthet, amikor az elkövető elől bujkáló áldozatnak veszélyes lenne telefonon hívnia a rendőrséget.

Forrás: tasr, bumm.sk


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek