Tavaly 758 munkáltató szegte meg az illegális foglalkoztatás tilalmát Szlovákiában

2019-ben 758 munkáltató szegte meg az illegális foglalkoztatás tilalmát. Összesen 1617 személyt alkalmaztak feketén. Az illegális munkavállalók száma az előző évhez képest 853 fővel csökkent.

Ez az illegális munkavállalás és az illegális foglalkoztatás felderítését és felszámolását célzó tevékenységről szóló jelentésből derül ki, mellyel a kormány is foglalkozni fog.

A munkafelügyelők összesen 21 761, az illegális foglalkoztatás felderítését célzó ellenőrzést hajtottak végre. 19 348 szubjektumot és 46 034 dolgozót ellenőriztek. Tavaly a felügyelők 36 esetben leplezték le fiatalkorúak illegális foglalkoztatását. A cégek 478 esetben alkalmaztak feketén külföldről érkezett vendégmunkásokat. Az uniós országok közül a legtöbb illegális munkavállaló Magyarországról, Horvátországból, Lengyelországból és Csehországból érkezett. A legtöbb, harmadik országokból származó illegális munkavállaló ukrán és szerb volt.

A legtöbb fekete munkást az építkezéseken leplezték le. Az illegális foglalkoztatás tilalmát 2019-ben – és az azt megelőző négy évben is – leggyakrabban a legfeljebb 9 alkalmazottal működő kisvállalkozások szegték meg.

Ami a megyei eloszlást illeti, a legtöbb illegális munkavállalót Nyitra megyében, a legkevesebbet pedig Besztercebánya megyében leplezték le. 806 esetben a munkavállalók nem kötöttek írásos munkaszerződést a nekik dolgozó személyekkel, 440 esetben pedig nem jelentették be őket a Szociális Biztosítónál.

Tavaly a munkafelügyelők és a Kobra csoport összesen 3,3 millió euró összegű bírságot róttak ki az illegális foglalkoztatás tilalmát megszegő munkáltatókra. Az egy évvel korábbi adatokhoz képest a büntetések száma 10,8%-kal, a kiszabott bírságok összege pedig 23,9%-kal csökkent.

Forrás: bumm.sk, tasr

Nyitókép: Finweb – HNonline


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek