Távozik a szlovák rendőrségtől a Gorilla-nyomozócsapat főnök

Távozik Lukáš Kyselica, a Gorilla-ügyet vizsgáló nyomozócsapat főnöke. Kyselica egy hete nyújtotta be a felmondását.

További terveiről csak a kéthónapos felmondási idő lejárta után tájékoztat, vagyis leghamarabb 2019. október 1-jén.  Az Országos Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint Kyselica személyes döntéséről van szó. „A Gorilla-nyomozócsapat továbbra is élvezi a NAKA vezetésének teljes körű támogatását. A vizsgálat folytatódni fog egy új főnök vezetésével, utóbbit még nem jelölték ki.” – közölte a rendőrség.

Daniel Lipšic volt belügyminiszter, aki 2012 januárjában hozta létre a szóban forgó speciális nyomozócsapatot a Gorilla-ügy kivizsgálására, Kyselicával sosem találkozott, de elmondása szerint jó véleményeket hallott róla. „Az, hogy a becsületes, hozzáértő, tapasztalt nyomozók civilbe vonulnak, sajnos arról a korról tanúskodik, amelyben élünk. A különféle rendőri posztokon gyakran olyan emberek maradnak, akiknek nem lenne ott keresnivalójuk.” – jelentette ki Lipšic.

Kyselica 2016. december 1-től vezette a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökséghez (NAKA) tartozó nyomozócsapatot. A poszton Marek Gajdošt váltotta, aki szintén önként távozott. Kyselica több mint húsz évet szolgált a rendőrségnél, és szinte kezdettől a Gorilla-csapat tagja volt.

A SIS (Szlovák Információs Szolgálat) által Gorila, valamint Gorila 1 fedőnév alatt megvalósított akciók nyers termékéről, azaz a beszélgetések átiratáról volt szó. Nem a Gorilla volt az egyetlen titkosszolgálati irat, ami a nyilvánosság elé került, pár héttel korábban a Katonai Elhárítás lehallgatásai miatt bukott meg Ľubomír Galko védelmi miniszter, majd kiszivárogtak Robert Kaliňák volt belügyminiszter (Smer) és a Pravda szerkesztőinek magántelefonjai – melyekben a Smer politikusa direkt utasításokat osztogat és szivárogtat a napilapnak.

A lehallgatási anyag 2005-től 2009-ig követi figyelemmel egy titkos lakásban elhangzott beszélgetéseket. A lehallgatott alany nem más, mint a Penta pénzügyi csoport egyik tulajdonosa, Jaroslav Haščák, a beszélgetések témája pedig többnyire a csoport lobbitevékenységét érinti.

Az ügy a magyar pártokat is érinti. Bővebben: bumm.sk

Forrás: ma7.sk, tasr, Denník N


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek