Tbiliszi ismét kérte Szakasvili volt államfő kiadatását Kijevtől

Tbiliszi hivatalosan ismét azzal a kéréssel fordult Kijevhez, hogy adja ki Miheil Szaakasvili volt georgiai államfőt – hozta nyilvánosságra Szerhij Petuhov európai integrációért felelős ukrán igazságügyiminiszter-helyettes keddi sajtótájékoztatóján.

    A tisztségviselő tájékoztatása szerint a Szaakasvili őrizetbe vételére és kiadatására vonatkozó kérést Tbiliszi az ukrán igazságügyi minisztériumnak és a főügyészségnek címezte. A megkeresésben ígéretet tettek arra, hogy a volt államfő “nem lesz kitéve politikai üldöztetésnek”.
Petuhov közölte, hogy a tárca megvizsgálja Tbiliszi kérését.
Georgiában 2014 nyarán adtak ki körözést Szaakasvili ellen közpénzek elsikkasztása és hatalommal való visszaélés miatt.
2015. május 30-án Szaakasvili ukrán állampolgárságot kapott, egyúttal lemondott georgiai állampolgárságáról. Ugyanaznap Petro Porosenko ukrán elnök Odessza megye kormányzójává nevezte ki. 2016. november 7-én – miután megromlott viszonya Porosenkóval és az ukrán elnök környezetével – bejelentette lemondását kormányzói tisztéről, és közölte, hogy új ellenzéki politikai mozgalmat hoz létre Ukrajnában.
Idén júliusban a politikust megfosztották ukrán állampolgárságától, így hivatalosan most hontalan, hacsak azóta nem szerzett magának valamilyen újabb állampolgárságot.
Augusztus végén a Facebookon közzétett egy videofelvételt, amelyben azt állította, hogy több európai ország is állampolgárságot ajánlott neki, de nem árulta el, mely államok. Megerősítette viszont, hogy szeptember 10-én vissza kíván térni Ukrajnába. Az ukrán hatóságok előre jelezték, hogy az országba csak vízummal léphet be az ukrán állampolgárságától megfosztott volt kormányzó.
Szaakasvili egyébként gond nélkül utazgatott ukrán útlevelével a nyáron több európai országban.

 

Vélemény, hozzászólás?