Településfejlesztések Csongrád-Csanád megyében is

Az állam széleskörű kategóriákban ítélt meg támogatást a Magyar Falu Program keretében, hogy segítse a települések fejlesztését. Csongrád –Csanád megyében is jelentős összegekben részesültek a pozitívan elbírált falvak, városok.

Idén egyházi és önkormányzati fenntartásban lévő temetők fejlesztésére, elhanyagolt területek közcélú megvásárlására, kerékpárút-építésre, valamint építési telek kialakítására, közművesítésére lehetett pályázni.

E támogatások nagyfokú segítséget nyújtanak a környezet és a gazdasági helyzet javításában. Az önkormányzatok a fejlesztések hatására nem csak településük vonzerejének növelésére fordíthatnak gondot, hanem a lakók életének megkönnyítésére is, hiszen biztonságosabbá tehetik a közlekedést, elősegíthetik a munkahelyteremtést és megőrizhetik a már kialakított értékeket, de a beruházásoknak köszönhetően új lehetőségeket is kihasználhatnak.

Az ötezer lakosságszám alatti települések öt kiíráson, összesen több mint 175 millió forint támogatást nyertek Csongrád-Csanád megyében  – számolt be róla a Móra – Net Televízió.

Tizenöten temetőket, mások templomokat újítanak fel. Bordányban és Pusztamérgesen állami kézben lévő sírkertek gondozására szentelik a legkiemelkedőbb figyelmet.

Ásotthalmon és Röszkén építési telkeket alakítanak ki, hogy növeljék az infrastruktúrát és szépítsék a községet.

Az üllési önkormányzat vezetősége, azok közé tartozik, akik elhagyott telket vagy ingatlant vásároltak meg és fejlesztenek tovább. Üllésen például ennek köszönhetően új buszforduló épül.

A faluház vagy polgármesteri hivatal felújítására vonatkozó pályázati kiírásban Zákányszék kapta a legnagyobb összegű támogatást a megyében. 28 millió forintból újítják fel a polgármesteri hivatal elektromos hálózatát, mely hozzájárul az épület energiatakarékosságához.

Minden település fellendülést vár a projektektől, amik hosszútávon egy élhetőbb jövőkép kialakítását szolgálják.

Farkas Cs. Tekla

 


Hasonló cikkek