Termálfürdővé fejlesztik Pásztó strandját

Új dimenzióba helyezi Kelet-Nógrád turizmusát az a beruházás, amelyet október 27-én jelentett be Farkas Attila polgármester, Könnyid László, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgató-helyettese és Becsó Zsolt országgyűlési képviselő Pásztón. A kisváros strandját termálfürdővé fejlesztik a kormány által erre a célra megítélt 1,5 milliárd forint támogatásból.

Becsó Zsolt országgyűlési képviselő, Könnyid László, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgató-helyettese és Farkas Attila polgármester (balról jobbra) a pásztói városházán jelentették be a fejlesztést, amelynek előkészítésére az önkormányzat már a napokban megkapja a pénzt. A teljes megvalósulás két éven belül várható.

A pásztói városházán tartott sajtótájékoztatón Farkas Attila polgármester emlékeztetett: a strandfejlesztés első ütemében már több előkészítő munkát sikerült elvégezniük, a továbbiak kapcsolódva a második ütemhez, azzal együtt zajlanak majd – mondta el Farkas Attila és kiemelt jelentőségűnek nevezte a most megítélt másfél milliárd forintos támogatást, amely lehetővé teszi, hogy teljes rekonstrukciót valósítsanak meg a létesítményben.

A pásztói strandon egy új, egész évben üzemelő, komplex élményszolgáltatásokat nyújtó, a családokat is kiszolgálni képes központi épület és egy új kültéri, négy évszakos termálmedence épül a szükséges kiszolgáló infrastruktúrával együtt. Továbbá fúrnak egy új termálvíz-kutat is, a jobb kiszolgálás érdekében. A vízmelegítéshez hőszivattyúkat és napenergiát fognak használni. A fejlesztés a tervek szerint két éven belül elkészülhet – közölte Farkas Attila polgármester.

Becsó Zsolt országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy a kelet-nógrádi turizmusfejlesztés 2010 után indult be igazán. Azóta 17 milliárd forint érkezett a térségbe erre a célra. A négy, már meglévő csomópont, amelyek további fejlesztések előtt állnak: Hollókő, Mátraverebély-Szentkút, a Novohrad-Nógrád Geopark és Pásztó. Utóbbi azért, mert a Cserhát keleti, s a Mátra nyugati kapuja, történelmi kisváros, s mert egyedül itt van termálvíz. Becsó Zsolt kiemelte azt is, hogy ez a rég várt beruházás hozzájárul majd a szezonalítás csökkentéséhez, hiszen egész évben tudnak majd szolgálatást nyújtani az ide érkezőknek.

Könnyid László úgy fogalmazott: a beruházással új dimenzióba kerülhet Pásztó és térsége turizmusa. A kormány a koronavírus okozta válságból előre tekint és támogatja a turizmus olyan beruházásait, amelyek a jövőben hozzájárulhatnak a forgalom bővüléséhez, munkahelyek megőrzéséhez és újak teremtéséhez. Az ilyen pontszerű fejlesztések, mint a pásztói strandfejlesztés, szolgálja ezeket a célokat.

A Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgató-helyettese aláhúzta: a Mátra-Bükk turisztikai térség kiemelten jól teljesít, ami a látogatottságot illeti. Hónapról-hónapra a Balaton mögött a második legkedveltebb belföldi úti cél. Itt a szálláshelyek 88 százalékát családi vállalkozások működtetik. Egy ilyen jelentőségű új attrakció erősíteni fogja őket, de a kormány mással is segít: a célzott felújítási programban 24 millió forintot juttatott idén pásztói magánszállásoknak felújításra a magán- és egyéb szálláshelyek fejlesztését célzó pályázat keretében. A pásztói gyógyvíz-kincsről szólva kiemelte: nagy feladat, hogy jól sáfárkodjanak ezzel. Könnyid László hozzátette, Pásztó már a napokban megkapja a forrást a beruházás előkészítéséhez.


Lakatos Kati

Hírek szóban és írásban Nógyrád megyéből a PannonHírnök HazaiTükör rovatában. Küldetésem Gárdonyi után szabadon, Lámpás. A felnövő nemzedékek oktatása.

Hasonló cikkek