Terményáldást tartottak Kecskeméten

Terményáldást és szentmisét tartottak szerda délután Kecskeméten, Kisasszony napja alkalmából, a Művelődési Központ előtt

Kisasszony napját, a Máltai Szeretetszolgálat egyik legnagyobb ünnepét tartották meg szerda délután a Szent István szobornál. A szeretetszolgálat hosszú évek óta megszervezi az eseményt a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének Kecskeméti Szervezetével, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségével és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei szervezetével együtt. Az eseményen Rigóné Kiss Éva, elnöki tanácsadó, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Kecskeméti csoportjának vezetője köszöntötte a vendégeket. A rendezvényt Pál Attila színművész műsora és Schultz Henrik tárogatójátéka színesítette.

Papp Zsolt György vidékfejlesztésért felelős helyettes államtitkár köszöntőjében elmondta, kiemelt jelentősége van kisasszony napjának az agrárium szempontjából. A Magyarok Kenyere program valóban nem ismer határokat, ráadásul az elmúlt években megsokszorozták az adományozók számát és az összegyűjtött búza mennyiségét.

Dr. Mák Kornél a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés alelnöke szerint a kecskemétiek hálásak lehetnek ezért a földért, hiszen az 1800-as évek végén filoxéra járvány idején az itteni homok védte meg a szőlőt. Gubán Gyula a Bács-Kiskun Megyei Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége elnök a program idei megyei eredményeiről számolt be. Elárulta, hogy a búzajegy bevezetésével egymillió forintot gyűjtöttek össze, amiből határon túli gazdaköröknek vásárolnak majd minőségi vetőmagot.

A rendezvényen a történelmi egyházak képviselői, dr. Finta József érseki helynök, Kis János evangélikus igazgató lelkész és Kuti József református elnöklelkész, megáldották a terményeket. A megjelentek között jelképes élelmiszeradományt osztottak ki. A rászorulók idén több kilónyi búzalisztet és paradicsomlevet vihettek haza. Ezt követően szeretetvendégségre invitálta a résztvevőket a Máltai szeretetszolgálat, végül a nagytemplomban dr. Jeney Gábor atya mutatott be szentmisét – írja a HIROS.hu

 

Juhász Márta


Hasonló cikkek