Térzenével ünnepelt Miskolc – mást nem lehetett

Elmaradtak a színes programok a város napján. Minden évben szabadtéri rendezvényekkel, felvonulással, színházi gálával, díszközgyűléssel ünnepel Miskolc május 11-én. A koronavírus miatt ez most lehetetlen volt.

Ferenc József osztrák császár és magyar király 1909-ben ezen a napon adott címeres kiváltság levelet Miskolcnak. A jeles eseményre emlékezve tartják Miskolc Város Napját május 11-én, a helyi közgyűlés 1993-as döntése óta.

Vonósnégyes az Erzsébet téren (Fotó: Vona Ildikó/ PannonHírnök)

Idén visszafogottan ünnepeltek a miskolciak. A hagyományoknak megfelelően a koszorúzásokat és az ünnepélyes zászlófelvonást megtartották, viszont a látványos szabadtéri rendezvények, a díszközgyűlés, a városi elismerések átadása a Miskolci Nemzeti Színházban elmaradtak.

Veres Pál polgármester a képernyőn keresztül köszöntötte a városlakókat, a Miskolc Televízió pedig többórás ünnepi műsort állított össze. Értékes régi felvételek kerültek elő az archívumból. Korábbi stúdióbeszélgetéseket, magazinműsorokat, koncerteket láthattak a nézők, és gyönyörködhettek is a régió turisztikai látványosságaiban.

Szabadtéri koncert idén nem volt, csupán néhány térzenére került sor. Helyi zeneiskolások muzsikáltak a város több pontján, a mini-hangversenyek azonban nem lettek előre meghirdetve. Csak azok hallhatták élőben, akik pont akkor jártak a Szent István téren, az Erzsébet téren, a színház előtt vagy a Szinva Terasznál. A Miskolc TV rögzítette az ígéretes produkciókat, így az ünnepi adás részeként mindenki megtekinthette.

A legkisebbek is érdeklődéssel hallgatták a muzsikát (Fotó: Vona Ildikó/PannonHírnök)

Hagyománnyá vált az évek során, hogy május 11-én ünnepi közgyűlés keretében városi elismeréseket adnak át azoknak, akik kimagasló eredményeket értek el a tudomány, a kultúra, az oktatás, a sport vagy az egészségügy területén.

Miskolc város díszpolgára lett dr. Kabdebó Lóránt, a miskolci bölcsészkar alapító dékánja, és dr. Sólyom Enikő, a Gyermekegészségügyi Központ nyugalmazott főorvosa.  A díszpolgári cím mellett további 35 elismerés kerül kiosztásra. Mivel most elmaradt a színházi átadó ünnepség, a díjazottak személyesen augusztus 20-án vehetik át a városi kitüntetéseket.

Egy valami azonban nem maradt el az ilyenkor szokásos programból: minden évben Miskolc Város Napján hozzák működésbe a köztéri szökőkutakat. Tegnap újra beindult a csobogás. Délelőtt 11 és este 21 óra között gyönyörködhetünk a város különböző pontjain lévő szökőkutakban.

Hegedűs produkció zongorakísérettel (Fotó: Vona Ildikó/PannonHírnök)

Hazai Tükör | PannonHírnök

Kövessen minket: Facebook


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek