Botrány a szlovák parlamentben

A Putyin-imádók vörös-barna koalíciója mindent megtesz azért, hogy ne legyen szerződés Amerikával. Kívülről nézve vihar egy biliben, közben meg az utóbbi idők egyik legnagyobb kavarása zajlik a szlovák parlamentben: a szlovák törvényhozás elnöke még a múlt héten hívta össze most keddre azt a rendkívüli ülést, ahol a képviselők megtárgyalhatják a hetek óta ragozott és az Egyesült Államokkal csütörtökön aláírt védelmi szerződést. Az ellenzék minden lehetőséget megragad, hogy meglovagolja a napokban mért Amerika-ellenességet, és az oroszok iránti elfogultságot, az elvileg alkotmányos többséggel bíró kormánypártok képviselői meg nem egységesek ebben a kérdésben.

A megállapodás röviden arról szól, hogy az amerikai hadsereg bérleti díj nélkül használhatná a kuchyňai és a sliači reptereket, adott esetben más helyszíneket. A különböző dezinformációkkal támadott megállapodás 10 évig hatályos, azt követően is érvényben marad, egyéves felmondási idővel. Ehhez hasonló egyezményt már több EU-s tagország – köztük Magyarország is – jóváhagyott.

Maroš Žilinka főügyész pár hete szintén jól megkritizálta Szlovákia formálódó védelmi szerződését, majd elutazott Moszkvába megünnepelni az ottani ellenzéket megnyomorító ügyészség megalapításának évfordulóját. Kedden koradélután, mielőtt szót kapott volna, a kormánypártiak megszavazták, hogy ő most inkább maradjon csendben.

Erre aztán az ellenzék képviselői: sípoltak, doboltak, és még egy szlovák zászlót is kifeszítettek a szónoki emelvényhez, és amikor a kormánypártiak erre egy ukrán zászlót húztak elő, nyakon öntötték őket vízzel és az egyik képviselőnek a maszkját is letépték.

Hangzavarral próbálták akadályozni azt is, hogy a védelmi miniszter felvezesse a védelmi megállapodás témáját. Mivel azonban egyre csak erősödött a Marian Kotleba-féle szélsőségesek, valamint a “szociáldemokrata” elvtársaik őrjöngése, és a házelnök nem tudta kitiltani a rendbontókat az ülésteremből, Boris Kollár összehívta a házbizottságot, hogy megoldást találjon a kialakult helyzetre.

Az OĽaNO parlamenti képviselői egyébként a múlt héten fura küldeményt kaptak a szlovák-amerikai védelmi megállapodással kapcsolatban. Fenyegető levelkét és töltényt is tartalmazott, miszerint golyót kap, aki majd a védelmi dokumentumot megszavazza a törvényhozásban.

Tüntetést is szerveztek a parlament elé, ahol a szélsőséges Republika követői a kormány bukását követelték, és a felszólalók Zuzana Čaputová szlovák államfőt bírálták, akit az amerikai nagykövetség szóvivőjének tituláltak, mert egy nappal korábban nyugtalanítónak nevezte az orosz-ukrán határ közelében kialakult helyzetet.

A védelmi megállapodást Jaroslav Naď védelmi és Ivan Korčok külügyminiszter Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel együtt írták alá, azt még a szlovák parlamentnek is jóvá kell hagynia.

Forrás: tasr, parameter.sk

Fotó: TASR

Ha tetszettek a tudósítások a hírcikkek, kérjük támogassa a PannonHírnök munkáját és kövessen minket a Facebookon!


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek