Tévedésből túladagolás egy budapesti kórházban

Tévedésből egyszerre 6 adag vakcinát kapott 12 ember egy budapesti kórházban. A 24.hu úgy tudja, hogy az egyik szakdolgozó hibázott, amikor elfelejtette hígítani az ampullák tartalmát, amiben több embernek elegendő oltóanyag volt. Békássy Szabolcs országos kollegiális szakmai vezető háziorvos a Hirtv Napi Aktuálisban elmondta szerint nem kell attól tartani, hogy a bármilyen egészség-károsodást okozna a túladagolás.

Több embert is hat adag vakcinával oltottak be a fővárosi Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben a napokban, tudta meg a 24.hu. Információinkat az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) is megerősítette.

A 24.hu információi szerint a vétkes szakdolgozó tévedésből nem hígította fel a vakcinát, ez okozta a túladagolást.

A vakcinákat ampullákban kapják kézhez az oltópontok, minden egyes ampullában több ember beoltására elegendő oltóanyag van, amit viszont az előírások szerint hígítani kell, csak ezt követően felhasználhatók. Ez utóbbi maradt el a szóban forgó esetekben.

Az OKFŐ lapunknak küldött válaszában azt írta, álláspontjuk szerint a történtek hátterében egyértelműen emberi mulasztás áll. Közölték, az intézmény a szükséges lépéseket megtette, de azokat nem részletezték.

Orvosszakmai megítélésünk szerint, mely az érintett oltakozók 48 órás, részletes utánkövetésén alapul, az általános oltási reakción kívül egészségkárosodás gyanúja nem merül fel – írta a tárca a 24.hu megkeresésére.

Forrás: hirtv/24.hu


Hasonló cikkek