Tévéfelvétel készült a Vígszínházban futó A Pál utcai fiúkból

2016 őszén mutatták be a Vígszínházban a Marton László által Molnár Ferenc A Pál utcai fiúk című regényéből rendezett darabot, mely azóta folyamatosan teltházas. Most tévéfelvétel készült belőle.

Marton László ezzel kapcsolatban az Új Szónak így nyilatkozott:

Mivel jó ideje nem vagyok kapcsolatban a Vígszínházzal, az előadáson sem tudom úgy rajta tartani a szememet, ahogy szoktam. Pár héttel ezelőtt azonban újra megnéztem, és voltak is vele művészi gondjaim, de nem tettem szóvá, senkivel nem beszéltem a társulat tagjai közül. Röviddel ezután a színház igazgatóságáról kaptam egy váratlan, meglepő hívást. A gazdasági igazgató jelentkezett telefonon, és arra kért, legyek a készülő tévéfelvételnek művészi értelemben a felelőse, hiszen én vagyok az előadás rendezője. Erre a kérésre muszáj volt igent mondanom. Nem hagyhattam cserben azokat a színészeket, akikkel együtt létrehoztam ezt a produkciót. Felhasználva a korábbi tapasztalataimat, vittem magammal a jegyzeteimet, és tartottunk egy nagyon komoly, jó hangulatú megbeszélést, végiggondolva mindazt a tanulságot, amit az előadásból korábban levontam. Utána jött az összpróba, ami egészen felkavaró élmény volt. (…) Segítségemre volt Várnai Ildikó, a legrégebbi munkatársaim egyike és a barátom is egyben, aki az előadás asszisztense volt, s bár ő sem tartozik már a színházhoz, a kedvemért bejött. Mi ketten voltunk a nézői a próbának, amely mélyen meg is érintett bennünket. Az odaadás, az akarat, az inspiráció, ami az együttesből sugárzott, egyszerűen lenyűgöző volt.

Egykori egyetemi tanítványai közül négyen is játszanak a darabban: Vecsei H. Miklós (Nemecsek), Csapó Attila (Geréb), Tóth András (Kolnay), Zoltán Áron (Barabás). Róluk a következőképp beszélt:

Ők egy pillanatra sem engedték el a kezemet. Gyakran eljönnek hozzám, meglátogatnak, írnak, felhívnak. A mi kapcsolatunk ugyanolyan szoros, mint a korábbi időszakban volt, és ki merem mondani, hogy az is marad. Már az egyetemi színészmesterség-órákon tudtuk, hogy a köztünk levő szálak elszakíthatatlanok, és ez érvényes a korábbi növendékeimre is. Ha bármilyen fontos kérdés vetődik fel az életükben, amit meg kell vitatnunk, összejövünk és megbeszéljük. Itt is, amióta műsoron van A Pál utcai fiúk, az összetartozás erősen megvan köztünk. Az egy percre sem szakadt meg. Hálás is vagyok a sorsnak, hogy ez így alakult.


Hasonló cikkek