The Wall Street Journal: a szaúdi trónörökös reformkísérleteit gátolja a saját kormánya

Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökös reformkísérleteit saját kormányzatának tagjai gátolják – írta elemzésében a szaúdi politikát mindig szorosan követő The Wall Street Journal című amerikai lap.

A szaúdi keltezésű elemzésben a lap megállapítja: a 33 éves és a napi politikát gyakorlatilag irányító Mohamed bin Szalmán célja a szaúdi gazdaság gyökeres átalakítása annak érdekében, hogy a sivatagi királyság ne függjön többé az olajbevételektől.
Ezt a célt szolgálta volna az Aramco állami olajtársaság tőzsdei bevezetése, amely a trónörökös tanácsadóinak számításai szerint mintegy 100 milliárd dollárt hozott volna a költségvetésbe. Ezt az összeget Szalmán herceg új iparágak és új munkahelyek teremtésére szándékozott fordítani.

Kálid al-Falih energetikai és ipari miniszter, az Aramco elnöke és az energetikai kormányzat azonban kifejezetten ellenezte a tervet. A minisztérium bürokráciája lassította a tőzsdei bevezetés folyamatát azzal érvelve, hogy ez az energiaárak megemelkedésével dollármilliárdokkal terhelné meg a fogyasztókat, és egyúttal lehetővé tenné a vállalat ügyeibe történő nemkívánatos betekintést is.     Tavaly októberben a trónörökös 2021-ig elnapolta terve megvalósítását. A The Wall Street Journal helyszínen készített interjúi szerint az energetikai minisztérium lényegében teljesen levette a kérdést a napirendről, tehát 2021-ben sem kíván foglalkozni a vállalat tőzsdei bevezetésével.

A lap értesülései szerint a kormányzaton belül “passzív ellenállást” tanúsítanak Szalmán több más tervével szemben is. Ezek között említi a The Wall Street Journal a világ legnagyobb napenergia-rendszerének 2030-ig történő kiépítését vagy az elkülönített nemzeti vagyonállomány beruházásának megnövelését az amerikai Uber szállítmányozási cégben.         A hercegnek Mohamed al-Dzsadan pénzügyminiszter ellenállása miatt mindkét tervét el kellett halasztania. Mohamed al-Tuvaidzsri gazdasági miniszter pedig – a The Wall Street Journal információi szerint – a privatizációs folyamatot lassítja.     A lap egyébként meg nem nevezett forrásokra hivatkozva idézte Szalmán egyik tavalyi magánbeszélgetését Theresa May brit kormányfővel. Mohamed bin Szalmán állítólag azt mondta a brit politikusnak: tisztában van azzal, hogy terveinek mindegyikét nem tudja megvalósítani, de ha csak az 50 százalékukat sikerül, elégedett lesz.

 


Hasonló cikkek