Tiltakoznak magyar és lengyel közgazdászok is a vétó ellen

Neves magyar közgazdászok nyilatkoztak arról, hogy lengyel kollégáikhoz hasonlóan úgy látják, hogy a lengyel és a magyar kormány magatartása rendkívül káros az európai kohéziós politika és legfőképpen saját polgárai gazdasági helyzetének stabilizálása szempontjából.

Nyilatkozatuk szerint a lengyel Közgazdasági Társaság vezetősége, alapos közgazdasági érvek alapján, felemelte hangját az Európai Unió következő 7 éves költségvetésének elfogadását és a válságenyhítő közös hitelfelvételt veszélyeztető lengyel és magyar kormányzati vétó ellen.

Szerintük a lengyel és a magyar vétó ugyanis kétszeresen is sújtja állampolgárait:

  • egyrészt a magyar gazdasági élet eleshet uniós támogatásoktól;
  • másrészt, ami még fontosabb: a jogállami normák sérüléséből hosszú távú gazdasági károk keletkezhetnek azáltal, hogy nem érvényesülnek a tisztességes versenyfeltételek, a magyar vállalkozók nem számíthatnak jogbiztonságra, tág tere marad a korrupt gyakorlatnak.

A nyilatkozatban többek között az alábbi gondolatokat fogalmazták meg: „Amikor a magyar kormány azért küzd, hogy ne kelljen a joguralom és a jogbiztonság feltételeit betartania, azzal nemcsak az Európai Uniónak a jelenlegi világhelyzetben életbe vágóan fontos szolidaritási akcióját akadályozza meg, hanem a magyar gazdaság hosszú távú fejlődése ellen is dolgozik”.

 

 


Hasonló cikkek