Tiltakoztak Mancs rajongói

Hamarosan látható a mozikban a Mancs film, mely ellen sokan tiltakoztak szombaton, a mentőkutya miskolci szobránál.

A demonstrációt a Spider Mentőcsoport szervezte, melyhez budapesti, valamint más vidéki városok mentőcsoportjai, továbbá magánszemélyek is csatlakoztak szép számmal. Mancs halálának 8.évfordulóján közösen követelték, hogy a film ne kerüljön bemutatásra, mert az meghamisítja a mentőkutya és csapata eddigi munkáját.

 

Spider Mentőcsoport PTV Fotó: Vona Ildikó
Spider Mentőcsoport (Fotó: Vona Ildikó/ PannonHírnök)

 

Mancs gazdája, Lehóczki László a rendezvényen elmondta: ő nem járult hozzá a film forgatásához. A cím hallatán sokan azt gondolhatják, hogy róluk szól a film, ám abban semmilyen szerepet nem kaptak, sőt a rendező még szakértőnek sem kérte fel a mentőcsapat tagjait a készülő produkcióhoz. Véleménye szerint az új alkotás sérti Mancs emlékét, meghamisítja a mentőcsoport munkásságát, ezáltal pedig az egész szakma hitelességét rontja.

Pejó Róbert rendező egy korábbi interjújában elmondta, hogy az általa forgatott filmnek csupán ihletője a mentőcsoport, és ez az alkotás nem Mancsról szól. Nem dokumentumfilmet, vagy katasztrófafilmet akartak készíteni, hanem kutya és gazdája különleges kapcsolatát szerették volna bemutatni. Szerinte sikerült egy szerethető mesefilmet létre hozni, ami hőst csinál a főszereplőből a történet során, ezért Lehóczki Lászlónak nem kell attól tartania, hogy rossz színben tüntetné fel őket a produkció, hiszen maga a rendező is nagy rajongója Mancsnak.

 

Szöveg és fotó: Vona Ildikó


Hasonló cikkek