Tippek kánikula idejére

Nyári forróságban az aszfalt, beton a sugárzó nap hőjének sokszorosát veri vissza. Kánikula idején szinte lehetetlen megmaradni a fullasztóvá váló lakás falai között, de hőségriadó idején a fás, ligetes parkok sem mindig kínálnak megfelelő menedéket. Hogyan vészeljük át az év eddigi legforróbb napjait?

Mivel védekezzük a hőség ellen?

Az éjszakák is próbára teszik ilyenkor az embert: rosszabbul alszunk a meleg, a fülledt levegő vagy a szúnyogok miatt. Ezek ellen ventilátorral, szobai klímaberendezéssel és elektromos rovarirtóval védekezhetünk.

A kereszthuzat nem a legjobb megoldás, mert a a huzatra különösen érzékenyeknek begyulladhat a szemük, fülük, megfázhatnak. Éppen ezért a klíma vagy a ventilátor használatánál is ügyeljünk arra, hogy közvetlenül ne vágjon ránk a hideg levegő. A szűrők tisztasága is nagyon fontos és a kinti-benti hőmérséklet különbsége se legyen túl nagy, mert az is könnyen megfázást okozhat.

Mindig vigyünk magunkkal sok folyadékot, védjük a fejünket és a szemünket. Óvjuk a bőrüket is: magas faktorszámú napfényvédővel, kendővel, napernyővel, árnyékos helyen sétálással. Vigyünk magunkkal nedves törlőkendőt és időnként törölgessük meg a halántékunkat, homlokunkat, de akár a csuklónkon is tarthatjuk egy ideig.

tanacsok kanikula

Ha mégis a napszúrás jeleit észleljük magunkon (kábaság vagy éppen nyugtalanság, szédülés, hányinger, hányás, kipirosodott bőr, hőemelkedés, láz), azonnal menjünk sötét, hűvös helyre, pótoljuk a folyadékveszteséget. A túlzott izzadás miatt az ásványi anyagokat is pótolnunk kell: egy pici só vagy cukor is segíthet a vérnyomásunk helyreállításában.

Segítségnyújtás túlmelegedés miatti rosszullét esetén:

Amikor valakin a fenti tüneteket észleltük, vigyünk az illetőt azonnal hűvösebb, ha lehet, elsötétített helyre és adjunk neki vizet, próbáljuk borogatni, lehetőség szerint vizes ruhát is boríthatunk rá.

Ha van rá mód, vegyünk le róla egy réteg ruhát. Mossuk meg az arcát, gondoskodjunk folyadék- és só pótlásról. Amennyiben lázat, fokozott aluszékonyságot, tartós eszméletvesztést tapasztalunk orvost is szükséges lehet hívni.

 

 

Képek forrása: http://www.dailymail.co.uk, MTI


Hasonló cikkek