Tisztelgés a Költészet Napjára: Versünnep Fesztivál

Idén tizenegyedik alkalommal hirdették meg a Versünnep Fesztivált, amelyet vasárnap este a Nemzeti Színház Gobbi Hilda Színpadán tartottak meg.

A Versünnep Fesztivál egyik kiemelt célja, hogy “előadó-művészeti tevékenysége révén magas minőségi szinten… népszerűsítse a magyar kultúra klasszikus és kortárs alkotásait Magyarországon és külföldön egyaránt, különös tekintettel a Kárpát-medencére” (részlet a Versünnep Alapítvány alapító okiratából).

A Költészet Napjához is kötődő rendezvény alkalmával megemlékeztek Tóth Árpád születésének 130., Pilinszky János születésének 95., halálának 35., valamint Babits Mihály halálának 75. évfordulójáról is. A versenyzőknek az ő műveikből kellett választaniuk, továbbá egy 1956-os témájú költeménnyel is készültek, a minden évben kötelező kortárs alkotás mellett.

2016_versunnep

A megmérettetésen hivatásos előadóművészek, színművészeti egyetemek és szakirányú felsőoktatási intézmények hallgatói vers- és prózamondás, valamint énekelt vers, versmegzenésítés kategóriában nevezhettek.

Fontos tudni, hogy a fesztivál április 10-i döntőjének otthont adó Nemzeti Színház stratégiai igazgatója, A. Szabó Magda korábban elmondta:  a rendezvény győztesét elismerésül meghívják szerepelni a Nemzeti Színház egy darabjába is, ezért az elismerés kezdő vidéki, akár határon túli színészek, színésznők számára munkát, kiugrási lehetőséget is jelenthet.

A zsűrit Huszti Péter Kossuth-díjas színművész és rendező vezette. Több díjat is kiosztottak – így többek között a Nemzeti Színház díját, a Budapesti Operettszínház díját, a Magyar Művészeti Akadémia díját illetve a Magyar Írószövetség díját – valamint nagy értékű könyvcsomagokkal jutalmaztak egyes kiemelkedő előadókat. Az idei fődíjat Lőrinc Tímea szabadkai színésznő nyerte el.

 

A Versünnep Fesztivál idei fődíja

“Aki a verssel találkozik, annak a lelke már biztosan nem veszett el”- mondta el a rendezvényen Kolti Helga színésznő, rendező, színházigazgató, a Versünnep Alapítvány kuratóriumának elnöke, aki arról is beszélt, hogy az elmúlt évek során folyamatosan nőtt az érdeklődők és azok száma, akik a Fesztiválhoz csatlakoztak. Így az idei versenyre összesen 72 nevezés érkezett a magyarországi mellett határon túli – romániai, szerbiai, szlovákiai és ukrajnai – településekről is. 44 előadó a vers- és prózamondás, míg 28 nevező a megzenésített vers kategóriában indult.

Tihanyi-Konda Szilvia

képek forrása: http://www.versunnep.com


Hasonló cikkek