Tisztelgés Boksay József munkássága előtt

Boksay József születésének 130. évfordulója alkalmából több mint 100 alkotását bemutató kiállítás nyílt a kárpátaljai festőiskola kiemelkedő egyénisége alkotásaiból a nevét viselő Kárpátaljai Szépművészeti Múzeumban.

A tárlatot Erfán Ferenc, a múzeum igazgatója (Boksay unokája, maga is kiváló képzőművész) nyitotta meg, aki elmondta, a képtár egyik termében folyamatosan megtekinthető a festő több alkotása, viszont műveinek ilyen átfogó bemutatására régen volt példa.

Olena Prihogyko művészettörténész visszaemlékezésében megjegyezte, a szovjet érában megsemmisítésre ítélték a vallási témájú alkotásokat, ám Boksay József ilyen munkáit sikerült megmenteni.

Boksay József (1891–1975) a kárpátaljai festőiskola kiemelkedő egyénisége.
Felsőfokú tanulmányokat a budapesti képzőművészeti főiskolán folytatott 1910 és 1914 között. Mestere Révész Imre volt. Diplomájának kézhez kapása után rögtön következett az I. világháború, frontszolgálatra ment, orosz hadifogságba esett, innen került aztán Ungvárra rajztanárnak. Ungváron 1927-ben Erdélyi Bélával művészeti szabad iskolát alapítottak, 1931-ben pedig megalapították a Kárpátaljai Képzőművészek Szövetségét

A 2. világháború után az ungvári képzőművészeti főiskolán, majd az iparművészeti szakközépiskolában, s a Lembergi Iparművészeti Főiskolán is tanított. Kijevi, moszkvai tárlatokon szerepelt, művei bekerültek a moszkvai Tretyakov Képtárba

Boksay életének utolsó éveit főképpen a tájképfestésnek szentelte, szülőföldje fenséges tájait járta és festette (plein air-festészet).

Tájképein nem érzelmek kifejezésére, hanem a látvány megragadására törekedett.


Hasonló cikkek