Tizenegy bemutatót tervez a jövő évadban a Vígszínház

Tizenegy bemutatót terveznek a jövő évadban a Vígszínházban: a nagyszínpadon Charlie Chaplin nagyhatású művét, A diktátort, Molnár Ferenc klasszikusát, a Liliomot és John Cassavetes Premier című filmjének színpadi változatát láthatja a közönség a 2018/19-es szezonban.

A színház 123. évadában olyan vonzó és izgalmas remekműveket mutatnak be, amelyek elgondolkodtatják, vitára ösztönzik, inspirálják és szórakoztatják a nézőket – olvasható a Vígszínház MTI-hez eljuttatott közleményében.
Mint írják, céljuk, hogy tradícióikat őrizve állandóan megújuljanak. “A Víg nyitott színház, melyben egymásra figyelő, érzékeny emberek dolgoznak, hiszen a társulati lét garancia az ihletett, közös gondolkodásra” – áll a közleményben.

A 2018/2019 évad műsortervében szerepel Charlie Chaplin A diktátor című nagyhatású műve, amely – mint írják – mélyen humanista alkotás. Hol kíméletlenül szatirikusan, hol a bohóctréfa eszközeivel oldja fel sokmillió ember szorongását. A mű színpadi változatát Eszenyi Enikő rendezi.

Szintén a nagyszínpadon mutatják be Molnár Ferenc Liliom című darabját, ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében. A darab a magyar drámairodalom egyik remekműve, Julika és Liliom története 110 éve hódítja meg a világ színpadait.
A nagyszínpadi bemutatók sorában a harmadik John Cassavetes Premier című műve. A világhírű film bensőséges vallomás a színházról, a színészi létezésről. A Magyarországon először látható színpadi változatot Szász János rendezi.
A Pesti Színházban elsőként Mihail Bulgakov Bíbor sziget című darabját tűzik műsorra. A zenés szatírában egy színházi társulat bemutatóra készül, a főpróbán azonban kitör a botrány, amikor megjelenik a cenzor. A vígjátékot Hegedűs D. Géza rendezi.

Henrik Ibsen John Gabriel Borkman című darabját szintén a Pesti Színházban mutatják be, Valló Péter rendezésében. A darabbeli korrupt, önző bankár bukása után az áldozat szerepében tetszeleg. Elvesztett hitelét, megtépázott hírnevét próbálja visszaállítani.

Bertolt Brecht Baal című költői darabjában egyszerre beszél a művészetről és a szerelem pusztító erejéről. Horváth Csaba rendező-koreográfus a zene, a tánc és a mozgás nyelvén szólítja meg a nézőket.
A Házi Színpadon öt bemutatót terveznek, köztük A vándorkutya és a Kozmikus magány című darabot, valamint Igó Éva főszereplésével a Nem vagyok Miriam! című svéd regényből készült színpadi változatot. Kertész Imre Kaddis a meg nem született gyermekekért című regényét Lukács Sándor tolmácsolja a közönségnek, Kornis Mihály Kádárné balladája című darabjában pedig Kádár Jánosné szerepében Kútvölgyi Erzsébet látható.

A közleményben kitérnek arra is, hogy az Európai Színházi Unió májusi közgyűlésére nemzetközi színházi szakemberek, Európa legfontosabb színházainak képviselői érkeznek a Vígszínházba. A május 11. és 13. között zajló esemény résztvevői megtekintik a Vígszínház előadásait, ezért a Hamlet május 11-én és 12-én angol felirattal látható.

A Kolozsvári Állami Magyar Színház társulata május 21-én és 22-én vendégszerepel a Vígszínházban. Nona Ciobanu Aki elzárja az éjszakát című előadása a Pesti Színházban látható 21-én,Ibsen Rosmersholm című drámája pedig a Vígszínházban látható 22-én.
A Vígszínház ezúttal négy előadását mutatja be májusban a Kolozsvári Állami Magyar Színházban. Május 28-án a marosvásárhelyi származású Dragomán György regénye alapján készült Máglya című előadást játsszák, amelynek főszereplője Kopek Janka és Puzsa Patrícia, rendezője Armin Petras. Május 29-én A Pál utcai fiúk látható két alkalommal. Május 30-án Nádas Péter Találkozás című drámáját mutatják be Börcsök Enikővel a főszerepben, Vecsei H. Miklós Mondjad, Atikám! című József Attila-estjét pedig a stúdiószínpadon adja elő.
A Vígszínház május 4. és június 7. között anyák napi kedvezményeket is kínál, amelyekről honlapján ad tájékoztatást.

 fotó: szinhaz.hu


Hasonló cikkek