Tizenegy vonatpár jár majd a hetényegyházi vonalon

December 13-tól munkanapokon az eddigi kettő helyett 11 vonatpár fog közlekedni Kecskemét és Hetényegyháza között. Hetény utcáin két új vonalon Mercedes-Benz Sprinter kisbuszok fogják összegyűjteni az utasokat és viszik el őket a vasútállomáshoz, délután pedig onnan hazafelé.

A Hetényegyházán, Úrihegy-ben és Miklóstelepen élőknek régóta problémát okoz, hogy a kétszer egy sávos hetényi úton és a Vízmű utcában- főleg a reggeli csúcsforgalomban- jelentős torlódások alakulnak ki, gyakran 30-40 percig tart beérni akárcsak az Izsáki útig is. A helyzetet enyhíti majd a Hetényegyházát az északi elkerülőbe és az ezen keresztül az M5-ös autópályába bekötő út, ennek előkészítése megindult, bár maga az építkezés még várat magára. De már korábban is felvetődött, hogy jobban ki kellene használni a meglévő vasúti pályát, hiszen Hetényegyházáról a vonat 10 perc alatt beér a máriavárosi állomásra, 18 perc alatt pedig a Kodály Zoltán téri pályaudvarra.

A Kecskeméti Közlekedési Központ (KeKo) éppen egy éve kötött együttműködési megállapodást a MÁV-START Zrt.-vel, ennek kézzelfogható eredménye lehet hamarosan egy országosan is egyedülálló kísérlet a vasúti és közúti tömegközlekedés lokális összehangolására.

Mint megtudtuk, december 13-tól munkanapokon az eddigi kettő helyett 11 vonatpár fog közlekedni Hetényegyháza és Kecskemét között oda-vissza: négy-négy a reggeli időszakban, hét-hét pedig a délutáni- koraesti órákban- Ez pedig nagy mértékben növelheti a külvárosban élők be és hazajutási lehetőségeit.

A vonatsűrítés egyik alap feltétele volt a hetényegyházi vasútállomáson lévő peron kapacitásbővítése, ezt a MÁV is elvégezte, a további tervek között pedig szerepel az állomásépületének felújítása, továbbá kerékpártárolók, parkolóhelyek, buszforduló létesítése. A vasúttársaság a Máriavárosban is felújította a peront.

Révhegyi Andrea

Forrás: Baon.hu


Hasonló cikkek